În primele 10 luni ale anului remitențele au atins cota de 1,44 miliarde dolari, valoare maximă din toate timpurile, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.
„Recordul precedent a fost stabilit acum 14 ani în 2008, când volumul remitențelor a fost de 1,4 miliarde USD, sau cu 38 milioane USD mai puțin decât acum. Comparativ cu perioada similară de anul trecut remitențele sunt mai mari în acest an cu 8,0% sau 107 milioane USD. Anticipăm că în acest an remitențele pentru prima dată vor depăși nivelul de 1,7 miliarde USD anual”, susține economistul Veaceslav Ioniță.
Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situaţie absolut normală pentru că factorii principali care au determinat emigrarea şi, respectiv, creşterea remitenţelor au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit din surse interne să acopere acest consum. Respectiv, remitenţele în mod logic vin să compenseze această insuficienţă de venituri la nivel local.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.
În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.