Separatiștii de la Tiraspol, atac furibund! Acuză Moldova de criza socio-economică din transnistria

24 Nov. 2022, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Nov. 2022, 09:33 // Actual //  Lupu Eduard

Pretinsele autorități din stânga Nistrului acuză Guvernul de la Chișinău de criza socio-economică din transnistria, care ilegal ia cantitățile de gaz destinate regiunii și care refuză să caute soluții raționale. „Rămâne la latitudinea autorităților moldovenești utilizarea instrumentelor economiei de piață în sectorul public”, se arată în declarația așa zisului minister de externe de la Tiraspol.

„Încă o dată, solicităm părții moldovenești să se abțină de la șantajul distructiv și de la neîndeplinirea propriilor obligații în procesul de negociere, precum și de la toate acțiunile unilaterale care conduc la o criză profundă în relațiile ulterioare ale părților. Facem apel la mediatori și observatori să acorde atenție situației critice din sectorul gazelor, energiei și importului de mărfuri în Transnistria. Suntem amenințați o criză umanitară, și sunt necesare eforturi pentru normalizarea situației cât mai curând posibil”, se mai spune în declarația ministerului.

În legătură cu criza din sectorul energetic din transnistria, liderul separatist Vadim Krasnoselski și președintele Consiliului Suprem al regiunii Alexander Korshunov au trimis la ONU și OSCE câte o scrisoare în care cer măsuri urgente pentru soluționarea problemei. În caz contrar regiunea este amenințată de o criză umanitară.

Liderul separatist, Krasnoselski acuză Chișinăul furtul gazului destinat tranistriei. Este vorba de 1,6 mil. metri cubi de gaz zilnic. „Or, diminuarea livrărilor de gaz a dus la stoparea activității companiilor din industrie, dar și a diminuării producției de energie electrică a centralei de la Cuciurgan”.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, cu 30%, lucru care s-a menținut și în luna noiembrie. Concernul rus spunea ca nu a putut rezerva volumul necesar țării noastre, pentru că Ucraina ar refuza să transporte mai mult gaz prin conductă, informație negată de autoritățile de la Kiev care au anunțat că nu există nicio problemă tehnică în acest sens.

Cele 2,3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi repartizate regiunii transnistrene în luna noiembrie sunt „suficiente pentru a evita o criză umanitară” pe malul stâng, dar nu fac posibil ca Centrala termoelectrică de la Cuciurgan să producă energie electrică și pentru malul drept, susțin autoritățile de la Tiraspol.

Totodată, Moldovagaz a anunțat Transnistria despre restricționarea furnizării de gaze naturale la 69 de milioane de metri cubi pe lună (2,3 milioane de metri cubi pe zi).

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău