Ceban, explicații în doi peri separatiștilor de la Tiraspol: Nu plătesc gazul dar vor livrări de 100%

24 Nov. 2022, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Nov. 2022, 10:53 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban le răspunde pretinselor autorități din stânga Nistrului care au sesizat ONU și OSCE în pretinsa criză energetică din regiune. „În luna octombrie Gazprom a redus de două ori livrările de gaz în Republica Moldova. În context, Tiraspoltransgaz a propus o formulă de distribuție a celor 171 milioane metri cubi de gaz”.

Volumul de gaz livrat regiunii din stânga Nistrului – 119 milioane metri cubi, iar pentru restul teritoriului Republicii Moldova – 52 milioane metri cubi. „Este evident că acest plan urmărește asigurarea 100% a consumatorilor din Stânga cu gaze naturale și energie electrică, în contextul unui deficit acut de resurse energetice pentru restul Republicii Moldova”.

Vadim Ceban, în mesajul său, spune și despre onorarea obligațiunilor de plată. „Moldovagaz (malul drept) – 100%, Tiraspoltransgaz – 0,05%. Și tarifele la gaz sunt diferite pentru cele două maluri. În dreapta Nistrului tariful este de 29,27 lei metrul cub, în timp ce pentru locuitorii din stânga Nistrului – 0,99/1,37 lei metrul cub în funcție de volumele de consum, pentru care se aplică și anumite beneficii pentru anumite categorii de consumatori.

Președintele Moldovagaz, susține că urmare a refuzului centralei de la Cuciurgan a exportului de energie electrică, Republica Moldova s-a reorientat pentru achizițiile de pe piața europeană. „Cei mai mari consumatori de gaz Termoelectrica, Sudzucker-Moldova și Moldova-Zahăr au trecut pe păcură, ceea ce nu se observă în stânga Nistrului”.

„Se observă atitudinea discriminatorie a Tiraspoltransgaz față de locutorii din dreapta Nistrului care își achită la timp facturile la gaz, dar întreprind măsuri de economisire urmare a crizei energetice”, susține Ceban.

Pretinsele autorități de la Tiraspol acuză Chișinăul de criza energetică în care s-a pomenit transnistria urmare a reducerilor livrărilor malului stâng. Tiraspolul s-a adresat la ONU și OSCE pentru găsirea unei soluții ca regiunea să nu fie aruncată într-o catastrofă umanitară.

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău