Ceban, explicații în doi peri separatiștilor de la Tiraspol: Nu plătesc gazul dar vor livrări de 100%

24 Nov. 2022, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Nov. 2022, 10:53 // Actual //  bani.md

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban le răspunde pretinselor autorități din stânga Nistrului care au sesizat ONU și OSCE în pretinsa criză energetică din regiune. „În luna octombrie Gazprom a redus de două ori livrările de gaz în Republica Moldova. În context, Tiraspoltransgaz a propus o formulă de distribuție a celor 171 milioane metri cubi de gaz”.

Volumul de gaz livrat regiunii din stânga Nistrului – 119 milioane metri cubi, iar pentru restul teritoriului Republicii Moldova – 52 milioane metri cubi. „Este evident că acest plan urmărește asigurarea 100% a consumatorilor din Stânga cu gaze naturale și energie electrică, în contextul unui deficit acut de resurse energetice pentru restul Republicii Moldova”.

Vadim Ceban, în mesajul său, spune și despre onorarea obligațiunilor de plată. „Moldovagaz (malul drept) – 100%, Tiraspoltransgaz – 0,05%. Și tarifele la gaz sunt diferite pentru cele două maluri. În dreapta Nistrului tariful este de 29,27 lei metrul cub, în timp ce pentru locuitorii din stânga Nistrului – 0,99/1,37 lei metrul cub în funcție de volumele de consum, pentru care se aplică și anumite beneficii pentru anumite categorii de consumatori.

Președintele Moldovagaz, susține că urmare a refuzului centralei de la Cuciurgan a exportului de energie electrică, Republica Moldova s-a reorientat pentru achizițiile de pe piața europeană. „Cei mai mari consumatori de gaz Termoelectrica, Sudzucker-Moldova și Moldova-Zahăr au trecut pe păcură, ceea ce nu se observă în stânga Nistrului”.

„Se observă atitudinea discriminatorie a Tiraspoltransgaz față de locutorii din dreapta Nistrului care își achită la timp facturile la gaz, dar întreprind măsuri de economisire urmare a crizei energetice”, susține Ceban.

Pretinsele autorități de la Tiraspol acuză Chișinăul de criza energetică în care s-a pomenit transnistria urmare a reducerilor livrărilor malului stâng. Tiraspolul s-a adresat la ONU și OSCE pentru găsirea unei soluții ca regiunea să nu fie aruncată într-o catastrofă umanitară.

Realitatea Live

01 Nov. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

După ce șeful aeroportului Iași a anunțat că zborul Iași – Dubai este considerat nerentabil conform studiilor de piață, compania Wizz Air a deschis recent o nouă cursă Chișinău – Abu Dhabi, inaugurată pe 27 octombrie. Această nouă rută oferă trei frecvențe săptămânale, în zilele de miercuri, vineri și duminică, cu prețuri începând de la 69,99 euro.

Strategia Wizz Air de a extinde zborurile de la Chișinău este evidentă, având în vedere că compania a lansat nu mai puțin de 16 zboruri externe în sezonul de iarnă, în timp ce aeroportul din Iași beneficiază doar de un singur nou zbor (spre Malmö, Suedia), care înlocuiește o cursă recent desființată către Copenhaga, scrie topiasi.ro.

O analiză comparativă a numărului de curse externe scoate în evidență disparitățile dintre cele două aeroporturi. Aeroportul Chișinău operează în prezent 44 de zboruri externe, gestionate de 26 de companii, în contrast cu cele 24 de zboruri de la Iași, operate de doar 5 companii.

De asemenea, la Iași, Wizz Air controlează aproximativ 80% din trafic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul zborurilor de la acest aeroport. Dacă noul zbor Chișinău – Abu Dhabi se dovedește a fi profitabil, există riscul ca Wizz Air să renunțe la rutele de la Iași în favoarea celor din Chișinău, amplificând astfel discrepanțele dintre cele două aeroporturi.

Această situație sugerează o concurență acerbă între cele două aeroporturi, fiecare încercând să atragă mai multe zboruri și pasageri. În timp ce Chișinău se prezintă ca un hub în expansiune, Iași se confruntă cu provocări semnificative în a-și menține relevanța pe piața zborurilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău