Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban le răspunde pretinselor autorități din stânga Nistrului care au sesizat ONU și OSCE în pretinsa criză energetică din regiune. „În luna octombrie Gazprom a redus de două ori livrările de gaz în Republica Moldova. În context, Tiraspoltransgaz a propus o formulă de distribuție a celor 171 milioane metri cubi de gaz”.
Volumul de gaz livrat regiunii din stânga Nistrului – 119 milioane metri cubi, iar pentru restul teritoriului Republicii Moldova – 52 milioane metri cubi. „Este evident că acest plan urmărește asigurarea 100% a consumatorilor din Stânga cu gaze naturale și energie electrică, în contextul unui deficit acut de resurse energetice pentru restul Republicii Moldova”.
Vadim Ceban, în mesajul său, spune și despre onorarea obligațiunilor de plată. „Moldovagaz (malul drept) – 100%, Tiraspoltransgaz – 0,05%. Și tarifele la gaz sunt diferite pentru cele două maluri. În dreapta Nistrului tariful este de 29,27 lei metrul cub, în timp ce pentru locuitorii din stânga Nistrului – 0,99/1,37 lei metrul cub în funcție de volumele de consum, pentru care se aplică și anumite beneficii pentru anumite categorii de consumatori.
Președintele Moldovagaz, susține că urmare a refuzului centralei de la Cuciurgan a exportului de energie electrică, Republica Moldova s-a reorientat pentru achizițiile de pe piața europeană. „Cei mai mari consumatori de gaz Termoelectrica, Sudzucker-Moldova și Moldova-Zahăr au trecut pe păcură, ceea ce nu se observă în stânga Nistrului”.
„Se observă atitudinea discriminatorie a Tiraspoltransgaz față de locutorii din dreapta Nistrului care își achită la timp facturile la gaz, dar întreprind măsuri de economisire urmare a crizei energetice”, susține Ceban.
Pretinsele autorități de la Tiraspol acuză Chișinăul de criza energetică în care s-a pomenit transnistria urmare a reducerilor livrărilor malului stâng. Tiraspolul s-a adresat la ONU și OSCE pentru găsirea unei soluții ca regiunea să nu fie aruncată într-o catastrofă umanitară.