Cine este antreprenorul a cărui companie a creat unii dintre cei mai cunoscuţi biscuiţi din lume

30 Nov. 2022, 04:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Nov. 2022, 04:51 // Actual //  bani.md

Adolphus Williamson Green nu a experimentat antreprenoriatul de la A la Z, ci a preferat să aleagă „calea uşoară” a fuziunii. Ideea revoluţionară pe a avut-o, de a vinde biscuiţii – anterior comercializaţi în vrac – în ambalaje, nu a rămas însă fără ecou: businessul său, National Biscuit Company, este astăzi parte din portofoliul Mondelēz.
Adolphus Williamson Green s-a născut în Boston, Massachusetts. După ce a terminat liceul – Boston Latin School, s-a înscris la Harvard, unde a studiat Dreptul, absolvind în 1863. Primul job pe care l-a obţinut a fost acela de director al unui liceu din localitatea Groton a aceluiaşi stat. Ulterior, a lucrat ca bibliotecar la o bibliotecă din New York, înainte de a se angaja la firma de avocatură Evarts, Southmayd & Choate, fiind admis în barou în 1873, an în care a şi început să practice avocatura, în Chicago.

În 1890, prin fuziunea a 40 de brutării din regiunea americană Midwest, el a cofondat compania American Biscuit and Manufacturing Company. În 1898, conglomeratul nou format a fuzionat la rândul său cu alte două businessuri similare, conduse de William H. Moore, care achiziţionase Pearson & Sons Bakery, şi John Gottlieb Zeller, fondator al Richmond Steam Bakery, dând naştere unei noi entităţi, National Biscuit Company. Noul business avea un portofoliu de peste 100 de brutării, iar antreprenorul a primit rolul de consilier general al companiei.

Pentru că la începuturile sale în industrie biscuiţii se vindeau în vrac, Green a venit cu o idee inovatoare: a decis să îi ambaleze. Între 1905 şi 1917 a fost preşedinte al companiei, sub mandatul său lansându-se şi o serie de branduri arhicunoscute astăzi, cum e Oreo. În 2000, compania, cunoscută la scară largă ca Nabisco, a fost achiziţionată într-o tranzacţie de aproape 15 miliarde de dolari de Philip Morris, care a inclus-o în portofoliul companiei Kraft Foods, pe care o deţinea, într-una dintre cele mai mari fuziuni din industrie. La 11 ani distanţă, când Kraft Foods a anunţat că se va separa în două divizii, una de produse alimentare, alta de snacksuri, Nabisco a rămas în portofoliul celei din urmă, care a fost redenumită Mondelēz International. Compania a închis, în ultimii ani, mai multe fabrici din Statele Unite, inclusiv o unitate de 170.000 de metri pătraţi din Chicago, în care lucrau în jur de 1.200 de persoane, şi o alta din Fair Lane, care a fost vândută unui dezvoltator imobiliar pentru suma de 146,5 milioane de dolari. Producţia din fabricile închise a fost mutată, potrivit presei internaţionale, în Mexic.

Adolphus Williamson Green, cofondator, Nabisco
1. S-a născut pe 14 ianuarie 1843, în Boston, Massachusetts;
2. A urmat cursurile Boston Latin School şi ale Universităţii Harvard;
3. Înainte de a deveni antreprenor şi fondator al companiei Nabisco, a fost director de liceu, librar şi avocat;
4. A fost căsătorit cu Esthher Walsh, alături de care a avut un fiu şi cinci fiice;
5. Antreprenorul a murit în primăvara anului 1917, în apartamentul său din hotelul Plaza din Manhattan, în care locuia de mai mult timp.
La acea vreme,
avea o avere de
2,4 milioane de dolari.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO