Cum justifică Grosu contractul la energie cu separatiștii de la Tiraspol: Nu am vrut să-i lăsăm în frig și fără lumină

06 Dec. 2022, 10:04
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
06 Dec. 2022, 10:04 // Slider //  bani.md

Președintele Parlamentului, Igor Grosu justifică semnarea contractului de către Energocom cu centrala de la Cuciurgan pentru livrarea curentului electric Republicii Moldova la un preț de 73 USD MW/h.

„Este un contract care reiese din realitățile noastre. Da, noi a trebuit să alegem între securitatea oamenilor și asigurarea oamenilor cu energie electrică, bineînțeles, cu cât mai ieftină posibilă. Situația în care ne aflăm și se află toată Europa și dividendele politice aici trebuia să fie făcuta alegerea. Guvernul are sarcina să facă tot posibilul ca în special în această perioadă și noi suntem abia la început de iarnă, prețurile la energie, gaz sau încălzire să fie cât mai mici. Pentru că bate tare la buzunar. Chiar dacă noi venim cu acel pachet de 5 miliarde de lei pentru a compensa, orice posibilitate de a negocia și de a duce curent, gaz și alt combustibil care poate fi folosit la producerea căldurii, deci trebuie să fie folosit la maxim. În situația actuală, s-a luat aceasta decizie. Înțeleg, a fost o surpriza pentru mulți, dar cum spuneam, cel mai important lucru care este acum, este cum trecem cu pierderi cat mai mici și cu costuri cat mai mici această iarna”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV.

Potrivit lui Grosu susține că în prezent energia electrică pe bursă crește exponențial, iar acest lucru s-ar fi reflectata în facturile populației

„Acum ar fi fost foarte iresponsabil, daca cumva oamenii aceștia ar fi fost ținuți în frig sau fără lumină și nu știu dacă noi ne-am fi ales cu o mai buna situație. Noi nu aveam să ne rezolvam problema noastră, pentru că trebuia să cumpăram în continuare cu 420 de dolari. Astăzi deja este 720 dolari la bursă, energia electrică. Nu avea să rezolvăm nici una și nici alta, doar avea să punem un preț suplimentar în factură la cetățenii noștri, pentru că noi aceste 5 miliarde, nu-s nelimitate și ele sunt doar pentru consumatorii casnici. Nu mai vorbim despre agenții economici, producătorii, care ar fi trebuit să scumpească mărfurile, care tot avea sa-l suporte cetățenii. Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație, este adevărat, dar trebuie de comunicat din prima zi. Nu este atu nostru cel mai puternic comunicarea”, a pus Grosu.

În data de 3 decembrie Energocom a semnat cu Cuciurganul contractul de livrare a curentului electric în schimbul celor 5,7 milioane metri cubi/zi. Prețul energiei este de 73 USD/MW.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO