Cum justifică Grosu contractul la energie cu separatiștii de la Tiraspol: Nu am vrut să-i lăsăm în frig și fără lumină

06 Dec. 2022, 10:04
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2022, 10:04 // Slider //  Lupu Eduard

Președintele Parlamentului, Igor Grosu justifică semnarea contractului de către Energocom cu centrala de la Cuciurgan pentru livrarea curentului electric Republicii Moldova la un preț de 73 USD MW/h.

„Este un contract care reiese din realitățile noastre. Da, noi a trebuit să alegem între securitatea oamenilor și asigurarea oamenilor cu energie electrică, bineînțeles, cu cât mai ieftină posibilă. Situația în care ne aflăm și se află toată Europa și dividendele politice aici trebuia să fie făcuta alegerea. Guvernul are sarcina să facă tot posibilul ca în special în această perioadă și noi suntem abia la început de iarnă, prețurile la energie, gaz sau încălzire să fie cât mai mici. Pentru că bate tare la buzunar. Chiar dacă noi venim cu acel pachet de 5 miliarde de lei pentru a compensa, orice posibilitate de a negocia și de a duce curent, gaz și alt combustibil care poate fi folosit la producerea căldurii, deci trebuie să fie folosit la maxim. În situația actuală, s-a luat aceasta decizie. Înțeleg, a fost o surpriza pentru mulți, dar cum spuneam, cel mai important lucru care este acum, este cum trecem cu pierderi cat mai mici și cu costuri cat mai mici această iarna”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV.

Potrivit lui Grosu susține că în prezent energia electrică pe bursă crește exponențial, iar acest lucru s-ar fi reflectata în facturile populației

„Acum ar fi fost foarte iresponsabil, daca cumva oamenii aceștia ar fi fost ținuți în frig sau fără lumină și nu știu dacă noi ne-am fi ales cu o mai buna situație. Noi nu aveam să ne rezolvam problema noastră, pentru că trebuia să cumpăram în continuare cu 420 de dolari. Astăzi deja este 720 dolari la bursă, energia electrică. Nu avea să rezolvăm nici una și nici alta, doar avea să punem un preț suplimentar în factură la cetățenii noștri, pentru că noi aceste 5 miliarde, nu-s nelimitate și ele sunt doar pentru consumatorii casnici. Nu mai vorbim despre agenții economici, producătorii, care ar fi trebuit să scumpească mărfurile, care tot avea sa-l suporte cetățenii. Nu sunt decizii fericite și perfecte în această situație, este adevărat, dar trebuie de comunicat din prima zi. Nu este atu nostru cel mai puternic comunicarea”, a pus Grosu.

În data de 3 decembrie Energocom a semnat cu Cuciurganul contractul de livrare a curentului electric în schimbul celor 5,7 milioane metri cubi/zi. Prețul energiei este de 73 USD/MW.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 09:28 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la obiectivele naționale de dezvoltare ale Federației Ruse pentru perioada până în 2030”, în care a stabilit sarcini-cheie pentru cel de-al cincilea mandat prezidențial.

Potrivit documentului, care este postat pe site-ul Kremlinului, în 6 ani Rusia ar trebui să ajungă pe locul patru în lume în ceea ce privește PIB, calculat după puterea de cumpărare paritate (PPP).

În aceeași perioadă, volumul investițiilor în economie ar trebui să crească cu 60% „datorită îmbunătățirii constante a climatului investițional”, exporturile non-resurse și non-energetice – cu două treimi, producția agricolă – cu 25% și exporturi – de 1,5 ori.

În contextul sancțiunilor, al izolării tehnologice și al militarizării tot mai mari a economiei, Rusia, conform decretului lui Putin, ar trebui să intre în primele 10 țări din lume ca volum de cercetare și dezvoltare științifică și în top 25 în utilizare. a roboților industriali.

În decret, Putin mai cere ca până în 2030 să apară în țară bunurile autohtone de înaltă tehnologie, iar cota lor de piață să crească de 1,5 ori. Putin cere creșterea valorii adăugate a sectorului fără resurse al economiei cu 40% și, dimpotrivă, reducerea ponderii mărfurilor importate pe rafturile magazinelor la 17%, cel mai scăzut nivel de pe vremea URSS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău