Studiu IPSOS: Comerțul ilegal cu țigarete în Republica Moldova s-a dublat în octombrie 2022

15 Dec. 2022, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Dec. 2022, 09:49 // Actual //  MD Bani

Volumul comerțului ilegal cu țigarete în Republica Moldova a crescut semnificativ de la 4,1%, în octombrie 2021, la 7,4%, în octombrie 2022, relevă datele studiului IPSOS.

Rezultatele studiului mai arată o dublare a comerțului ilicit cu produse de tutun în regiunile situate la frontiera cu Ucraina, de la 7,6% la 14,4%, afectând localitățile Briceni, Dondușeni, Căușeni, Ocnița, Soroca, etc., dar și în regiunea de nord a țării, unde piața neagră a produselor de tutun a crescut de la 4,6% la 12%. De asemenea, de la 4,6% la 9% a crescut comerțul ilegal la frontiera cu România, în localitățile Hîncești, Nisporeni, Ungheni, Edineț, Leova, etc, scrie Mold Street.

Principala sursă a comerțului ilegal o constituite țigaretele de origine necunoscută sau care nu corespund legislației naționale. Ponderea acestor produse a crescut cel mai semnificativ, de la 0,8% la 3,1%. S-a dublat și ponderea țigărilor fără timbru de acciz („illicit whites”), care a ajuns la 2,8%. Ponderea țigaretelor de origine „duty-free” reprezintă 1,3%, iar țigaretelor destinate comercializării în alte țări decât Moldova („non-domestic duty-paid”) le revin 0,2%.

Prețul mediu de achiziționare a țigaretelor este de 25 de lei pentru un pachet, în timp ce costul unui pachet de țigări comercializate legal este de 34 de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Studiul realizat de IPSOS, una dintre cele mai mari companii de cercetări de piață din lume, arată că zonele rurale sunt cele mai afectate de comerțul ilegal cu produse din tutun, cu o pondere de 9,1%, iar în zonele urbane rata este de 5,4%.

Produsele ilegale sunt preponderent comercializate în magazinele alimentare (59%), urmate de minimarketuri (10,2%) și magazine de la stațiile PECO (5%).

Studiul a fost realizat de către institutul IPSOS în perioada septembrie – octombrie 2022. Metodologia cercetării prevede interviuri cu colectarea de mostre.

În total au fost chestionați 1.532 de fumători adulți cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani, din zonele rurale și urbane ale țării, cu excepția regiunii transnistrene. Studiul a fost realizat la comanda principalilor producători de țigarete din Moldova – JTI și PMI.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Rezerva Federală (Fed) a anunțat, miercuri, menținerea nivelului dobânzii de referinţă, în contextul în care „inflația rămâne ridicată”, iar perspectivele economice sunt „incerte”. Politica monetară va fi relaxată când inflația se va stabiliza în jurul țintei de 2,0% – a precizat instituția bancară centrală din Statele Unite.

Fed a anunțat miercuri seară că dobânzile de referinţă rămân în intervalul 5,25%-5,50%.

Rezerva Federală: „Indicatorii recenți sugerează că activitățile economice au continuat să se extindă într-un ritm solid. Ritmul de creare a locurilor de muncă a rămas puternic, iar rata șomajului este scăzută. Inflația a mai scăzut în ultimul an, dar rămâne ridicată. În ultimele luni, nu au mai existat progrese spre obiectivul unei inflații de 2,0%. Comitetul încearcă să obțină un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen mai lung. (…) Perspectivele economice sunt incerte, iar Comitetul rămâne foarte atent la riscurile inflaționiste.”

Comitetul de politică monetară (FOMC) a declarat că „în ultimele luni, nu s-au înregistrat progrese suplimentare în vederea atingerii obiectivului Comitetului de inflație de 2%”.

Rezerva Federală: „Pentru atingerea acestor obiective, Comitetul a decis menținerea dobânzii fondurilor federale în intervalul 5,25%-5,50%. În analizarea ajustărilor dobânzilor fondurilor federale, Comitetul va evalua atent datele care vor veni, dinamica perspectivelor și echilibrul riscurilor. Comitetul nu va considera că va fi oportună reducerea dobânzii de referință până când nu va avea încredere că inflația se îndreaptă constant spre ținta de 2%.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău