Asia Centrală ține Rusia la distanță. Ce vrea Putin prin „uniunea gazelor naturale”?

15 Dec. 2022, 05:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2022, 05:34 // Actual //  Lupu Eduard

La sfârșitul lunii noiembrie, Uzbekistanul și vecinul său ex-sovietic, Kazahstan, au început să discute despre posibilitatea unei „uniuni a gazelor naturale”, potrivit Al JazeeraAl Jazeera.

În unele părți ale Uzbekistanului, aprovizionarea cu gaz nu a fost stabilă, ceea ce a dus la proteste populare recente.
În ciuda unei populații de mai puțin de 20 de milioane de locuitori, Kazahstanul este a noua națiune ca mărime din lume în funcție de suprafață; este puțin mai mică decât Argentina. Regiunile sale nordice sunt apropiate de Rusia și pot fi ușor aprovizionate din rețelele de conducte ale acesteia.

Alianța ar putea ajuta cele mai mari economii ex-sovietice din Asia Centrală să coordoneze exporturile de gaze și aprovizionarea clienților interni.
Potrivit unei schițe publicate la 27 noiembrie, ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru o integrare strânsă – economică, politică și de apărare.

Apărarea este deosebit de importantă după invazia Ucrainei – și amenințările voalate pe care Kazahstanul le-a primit recent din partea unor personalități publice din Rusia.
Dar Kremlinul a decis imediat să intervină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Asia Centrală ține Rusia la distanță

A doua zi după ce a fost publicată schița „uniunii”, președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său kazah Kassym-Jomart Tokayev că Moscova ar trebui să facă parte din „uniunea gazelor naturale” care ar putea dezvolta mecanisme pentru a transporta gaze naturale între cele trei națiuni – și către China.

Analiștii spun că Moscova este disperată să înăbușe de la rădăcină orice formă de integrare în regiunea strategică de peste 60 de milioane de locuitori care se întinde între China, Afganistan, Iran și Rusia, care nu implică direct Kremlinul.

„Nu este greu de ghicit că inițiativa lui Putin a fost un răspuns la vestea că Uzbekistanul și Kazahstanul creează o uniune care ar putea deveni o bază pentru o integrare suverană a Asiei Centrale, în special în ceea ce privește apărarea”, a declarat pentru Al Jazeera Alisher Ilkhamov, șeful grupului de reflecție Central Asia Due Diligence, cu sediul la Londra.

„Nu a convenit Kremlinului”, a spus el.
Uzbekistanul i-a transmis însă un mesaj clar lui Putin privind independența nașiunii sale, un alt semn că Asia Centrală ține Rusia la distanță.

„Nu ne vom compromite niciodată interesele naționale”, a declarat ministrul Energiei, Zhurabek Mirzamakhmudov, pentru site-ul de știri Kun.uz, o publicație uzbecă, la 7 decembrie.

„Nu vom permite ca nicio condiție politică să fie impusă în schimbul” aderării la o „uniune a gazelor naturale” cu Rusia și Kazahstan, a spus el.

De ce se teme Uzbekistanul?

Moscova a intervenit adesea în afacerile din Asia Centrală.

În 1994, primul președinte kazah Nursultan Nazarbaiev a venit cu ideea „Uniunii Eurasiatice a Națiunilor”, care ar fi stimulat legăturile economice dintre țara sa, Rusia și Belarus.

Moscova s-a alăturat cu entuziasm, temându-se de concurența cu UE și SUA, care au investit miliarde în dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze neexploatate ale Kazahstanului de pe platoul Mării Caspice în anii 1990.

În cele din urmă, Rusia a preluat conducerea Uniunii Eurasiatice, transformând blocul de liber schimb într-o alianță dominată de Moscova, potrivit Al Jazeera.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:55 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova găzduieşte un eveniment unic în istoria sa. Peste 50 de lideri din Europa vor participa la doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Acesta este un for de discuții înființat în urmă cu un an, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Or, cerul Republicii Moldova este împânzit cu avioanele oaspeților care și-au anunțat prezența la eveniment.

Până la această oră, la Chișinău a sosit prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander de Croo, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Secuirtate, Josep Borrell, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, președintele României Klaus Iohannis.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău