Proiectul Legii Bugetului și Politicii Fiscale pentru anul 2023 a fost supus astăzi consultărilor în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Printre subiectele discutate au fost propunerile privind impozitarea progresivă, majorarea dobânzii la depozitele bancare, introducerea mecanismului prețului de transfer. Un alt subiect a fost majorarea accizelor la produselor de tutun. În acest context vicepreședintele Comisie, Radu Marian a menționat că deși accizele cresc anual, pe piață sunt comercializate țigări de 21 lei, urmând să fie luate măsuri, scrie Unimedia.
„Noi anul trecut am egalat accizele la anumite tipuri de produse, cum ar „cigarillos”, care avea accize mult mai mici din diferite motive. Dar am văzut acest fenomen, că se vând pachete de țigări cu 21 de lei și acest lucru este foarte grav. Și nu mă refer neapărat doar la bugetul de stat, dar și din perspectiva sănătății publice. Cunoaștem situația vom încerca să găsim o soluție pentru această problemă. Pentru că să vinzi țigări cu 21 de lei este groaznic”, a declarat vice-președintele Comisiei economiei, buget și finanțe, Radu Marian.
Pentru anul 2023, Ministerul Finanțelor a propus majorarea accizelor la produse de tutun cu 25%, contrar calendarului fiscal pentru anii 2021-2023, care prevedea o creștere de 15%. Având în vedere puterea de cumpărare a populației, experții consideră că fumătorii s-au reorientat către produse mai ieftine, care se găsesc pe piața ilegală.
Un alt subiect discutat a fost reintroducerea mecanismului de impozitarea progresivă. Ministerul Finanțelor a propus impozitarea cu 18% a persoanelor care au venit anual peste 1 milioane de lei. Potrivit asociațiilor de business, această propunere va stimula persoanele să își ascundă veniturile sau să denatureze valoarea acestora.
La fel, s-a menționat că majorarea cotei impozitului pe venit sub formă de dobânzi la depozitele bancare de la 3% la 7%, necesită o analiză pentru a nu crea un dezechilibru la nivel economic, și respectiv un efect invers asupra veniturilor bugetare.
La consultările publice a participat mediul de afaceri și asociațiile de business. La finalul ședinței, vice-președintele Comisiei economiei, buget și finanțe a declarat că toate propunerile au fost notate și urmează a fi discutate suplimentar cu Ministerul de Finanțe.
„Sunt multe măsuri de suport, poate nu sunt scrise perfect, dar credeți-ne noi facem tot posibilul ca să facem viața mai ușoară și pentru business, și pentru cetățeni, să nu uităm că suntem în aceeași barcă, absolut toți – sistemul bancar, IT, agricultorii. Încercăm să luăm în considerare propunerile înaintate”, a menționat la final Radu Marian.