Când dolarul zâmbeşte, toată lumea se încruntă! Moneda americană își pierde din putere – inflația se domolește în UE

05 Ian. 2023, 20:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Ian. 2023, 20:18 // Actual //  bani.md

Dolarul american a scăzut în favoarea dolarului australian și a euro, care s-a întărit ușor în contextul semnelor de posibilă reducere a inflației în Europa, potrivit Reuters.

Dolarul era deja sub presiune din partea investitorilor care au devenit mai optimiști datorită relaxării restricțiilor covid in China, care vor readuce la viață – se speră – cea de-a doua cea mai mare economie a lumii.

Ieri – miercuri – datele Băncii Centrale Europene (BCE) au arătat că presiunea asupra prețului la consumator în Franța s-a ușurat, în timp ce în Germania inflația a scăzut semnificativ față de previziuni. Inflația în Spania a arătat aceeași imagine ca în Germania – relaxare a presiunii.

La începutul acestei săptămâni euro a înregistrat cea mai mare scădere față de dolar într-o singură zi din ultimele două luni – 0.82%.

O serie de alte rapoarte arată că activitatea sectorului de business în zona euro este mai dinamică decât a fost în decembrie, în ciuda presiunii mari din partea creșterii prețurilor la energie.

“Suntem cu doar două zile în anul de trading, așa încât nu putem estima cu mare precizie ce va urma, însă cifrele recente ale inflației în zona euro coboară deja mai repede decât ne așteptam,” a spus analistul de piață al TraderX, Michael Brown.

Euro a fost ieri la 0.5% față de dolar, la $1.0603, și față de yen la 0.3%, la 138.55.

Performanță remarcabilă a avut-o miercuri dolarul australian, care a crescut cu 2.3% față de cel american, într-un context de optimism datorat rapoartelor media potrivit cărora Beijing discută renunțarea la interdicțiile de import de cărbune din Australia.

Dolarul australian a ajuns la $0.6864, în creștere cu 2%, iar cel neozeelandez a crescut cu 1.1%, la $0.6315.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău