Bolea, despre ieșirea Republicii Moldova din CSI: Ar fi o problemă în plus pentru țară dacă am renunța

11 Ian. 2023, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Ian. 2023, 11:08 // Actual //  bani.md

În prezent, 69% din exporturile de mere ale Republicii Moldova ajung pe piața din CSI. Este vorba de Kazhstan, Belarus și Federația Rusă. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat în cadrul emisiunii RLive că Chișinăul nu intenționează să părăsească CSI, „decizia trebuie să aparțină poporului”.

Potrivit ministrului, „avem o situație precară cu lipsă de căi de comunicare urmare a războiului din Ucraina și ar fi o problemă în plus pentru Moldova să renunțe la CSI. Ba mai mult, nu este un impediment pentru Chișinău să-și onoreze obligațiunile de țară candidat la UE, dar și implementarea Acordului de Asociere. Acest lucru l-a confirmat și ambasadorul UE în țara noastră”.

„Avem opt ani pentru a depune cererea aderare la UE. Și cred că putem să ne îndeplinim tema de acasă bine, să implementăm reforme că până în 2030 să fim  membri UE”, a punctat Bolea.

Dominată de Rusia, CSI a fost înființată în 1991, când liderii de atunci ai Federației Ruse, Ucrainei și Republicii Belarus au denunțat în acorduri semnate în Pădurea Belaveja Tratatul Uniunii Sovietică, organizația fiind văzută inițial ca o formulă de păstrare a relațiilor tradiționale în fostul spațiu sovietic după destrămarea URSS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!