Dezastru financiar pentru Liban: moneda naţională a fost devaluată cu 90%, pentru a face faţă crizei economice profunde

01 Feb. 2023, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Feb. 2023, 17:19 // Actual //  bani.md

Libanul şi-a devalorizat moneda cu 90%, în încercarea de a face faţă unei crize economice profunde, într-o mişcare care lasă în continuare lira sterlină mult peste cursul de pe piaţa neagră paralelă, scrie Ziaruul Financiar.

Banque du Liban a anunţat miercuri că a stabilit un nou curs de 15.000 de lire/ dolar, după ce moneda a fost ancorată la un curs fix de 1.507 lire pentru un dolar din 1997. Aceasta este încă mult sub nivelul de 60.000 de lire pentru un dolar, la care se tranzacţiona moneda paralelă în momentul anunţului băncii centrale.

Devalorizarea ar putea alimenta temerile legate de inflaţie într-o ţară în care rata anuală a inflaţiei pentru 2022 a depăşit 170%, potrivit cifrelor oficiale. Dar analiştii au spus că este o măsură provizorie costisitoare în absenţa unor reforme structurale mai ample pentru economia tulbure a Libanului.

Ministerul de Finanţe a anunţat în septembrie anul trecut că va devaloriza lira, dar a revenit asupra deciziei pe fondul criticilor că nu avea autoritatea necesară. În schimb, ministerul a aplicat noi rate în domeniile care intră în sfera sa de competenţă, inclusiv în domeniul vamal şi al colectării taxelor.

Deşi guvernul a ajuns la un proiect de acord cu FMI în luna aprilie, acordul a fost condiţionat de implementarea unor reforme economice şi politice divizorii, care nu au fost încă convenite. Acest lucru a alimentat speculaţiile din Liban că acordul ar putea să nu fie finalizat niciodată.

Unificarea cursurilor de schimb este una dintre condiţiile esenţiale impuse de FMI pentru deblocarea unui împrumut de 3 miliarde de dolari, considerat în general ca fiind singura modalitate prin care ţara poate începe să se redreseze din criză şi să restabilească încrederea în sistemul său financiar.

„Dar măsura nu unifică de fapt cursul de schimb”, a declarat Azar. „A creat doar un altul şi a creat incertitudine cu privire la momentul şi modul în care băncile vor putea să-şi acopere pierderile în valută, ambele contrar înţelegerii negociate cu FMI.”

Problemele Libanului, pe care Banca Mondială le-a numit una dintre cele mai grave crize economice din ultimii 150 de ani, au lăsat majoritatea oamenilor blocaţi în afara depozitelor lor şi mai mult de trei sferturi din populaţie în sărăcie.

Prăbuşirea monedei a însemnat că majoritatea oamenilor nu şi-au putut accesa economiile în dolari sau au fost forţaţi să facă retrageri în lire libaneze la rate extrem de mici, în absenţa unor legi oficiale de control al capitalului pentru a opri pierderile financiare pe care guvernul şi Banca Mondială le estimează la peste 70 de miliarde de dolari.

Majoritatea tranzacţiilor din Liban – de la cumpărăturile din supermarketuri la facturile telefonice – se fac acum aproape exclusiv în numerar, la cursul fluctuant al pieţei paralele. Libanezii folosesc aplicaţii mobile pentru a urmări fluctuaţiile înainte de a face tranzacţii la preţuri care se pot schimba din oră în oră. Disperarea a împins chiar o mână de oameni să jefuiască bănci sub ameninţarea armelor, pentru a-şi accesa propriile fonduri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală