În perioada ianuarie-septembrie 2022, valoarea investițiilor în active imobilizate s-a diminuat cu 9,2% și a constituit 19,5 miliarde de lei. Descreștere au înregistrat investițiile finanțate practic din toate sursele, în special, din sursele proprii ale agenților economici, din împrumuturile externe, precum și din alte surse străine, se arată într-un raport al Ministerului Economiei.
Conform raportului, principalul factor de diminuare a investițiilor în perioada menționată a fost diminuarea investițiilor finanțate de împrumuturile externe cu 34,9%, contribuind la diminuarea totală a investițiilor cu 42%. Împrumuturile externe, care constituie 8% în total, reprezintă o sursă importantă de finanțare și sunt orientate preponderent în infrastructura publică.
Investițiile proprii ale agenților economici
A scăzut esențial și volumul investițiilor străine (-33,1%), fiind afectate de războiul din țara vecină.
După o creștere de 0,8% în primul semestru, investițiile proprii ale agenților economici au scăzut cu 4% în perioada menționată. Investițiile proprii ale agenților economici reprezintă 65% în total.
De asemenea, investițiile publice (din bugetul de stat și bugetele locale) s-au diminuat semnificativ cu 16,7%.
Doar investițiile finanțate de împrumuturile interne au înregistrat o creștere de 20,1%), dar temperându-și semnificativ creșterea comparativ cu perioadele precedente.
Pe categorii de active s-au micșorat investițiile practic în toate mijloacele fixe, doar investițiile în imobilizări necorporale au înregistrat o creștere nesemnificativă de 2,5%.
Investiții în mașini și utilaje
În perioada menționată, s-a investit în continuare în mașini și utilaje. Cu toate acestea, investițiile în mașini și utilaje, care au o importanță semnificativă pentru economie, s-au micșorat cu 0,3%.
De asemenea, au scăzut investițiile în mijloace de transport cu 0,3% și în terenuri cu 5,2%.
Investițiile în sectorul construcțiilor, cu o pondere de 49,5% din volumul total, s-au diminuat în ianuarie-septembrie 2022 cu 14,3%. Au scăzut investițiile în toate tipurile de construcții, însă cel mai semnificativ au scăzut investițiile în construcțiile inginerești (- 24,6%), fiind finanțate atât din surse publice, cât și din împrumuturile organizațiilor internaționale.
Factorii care au influențat scăderea investițiilor
Factorii principali care au determinat scăderea investițiilor în ianuarie-septembrie 2022 au fost: presiunile bugetare create de criza pandemică, criza resurselor energetice și conflictul militar în Ucraina; incertitudinile în rândul investitorilor create de conflictul armat din Ucraina; scumpirea surselor de creditare, determinată de politica monetară antiinflaționistă condusă de Banca Națională a Moldovei.