Cum poate Ucraina să îl învingă pe Putin: Occidentul trebuie să îi ofere Kievului 3 lucruri

10 Feb. 2023, 08:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Feb. 2023, 08:09 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina poate obține o victorie strategică împotriva lui Putin, iar acest lucru contează enorm pentru Occident. În urmă cu câteva zile, directorul CIA, William Burns a declarat că următoarele 6 luni de război vor fi critice. De aceea, Occidentul trebuie să facă un pas înainte pentru sporirea sprijinului militar acordat Ucrainei, care poate fi decisiv pentru a înfrânge Rusia.

Potrivit lui Burns, președintele rus Vladimir Putin pariază că Occidentul se va plictisi să sprijine Ucraina, iar timpul este de partea Rusiei. Oprirea lui Putin și arătându-i că nu își va atinge obiectivele – „să-și calce pe orgoliu”, așa cum a spus Burns – va fi cheia modului în care se va desfășura acest război, potrivit 19fortyfive.

Rusia va încerca probabil să-și lanseze ofensiva anticipată în curând – înainte ca tancurile occidentale mult întârziate și alte echipamente noi să înceapă să ajungă în Ucraina. Unii analiști au susținut că luptele aprige din și în jurul orașului Bakhmut din estul Ucrainei fac deja parte din această ofensivă sau, cel puțin, în etapa ei pregătitoare.

În urma distrugerii în masă a infrastructurii Ucrainei și a fugii cetățenilor săi (se estimează că 9 milioane de refugiați ucraineni au trecut doar prin Polonia), o luptă cu un inamic care comandă aproximativ de patru ori populația Ucrainei nu se poate încheia decât într-un singur sens.

Putin speră cu siguranță că campania prezidențială din SUA care se apropie va arunca nisip în angrenajul sprijinului militar al Statelor Unite pentru Ucraina.

Acest război se apropie de un punct de inflexiune care va fi definit de două variabile: în primul rând, cât va dura sprijinul occidental pentru Ucraina și în al doilea rând, cât de mult pot îndura rușii înainte să rămână ei înșiși fără stocuri de arme.

Dar Occidentul ar trebui să ia în considerare varianta câștigătoare: având în vedere arsenalul militar potrivit, armata ucraineană ar putea învinge armata rusă în următoarele șase luni, punând în mișcare forțe în Rusia care ar putea exploda regimul lui Putin. În istoria Rusiei, înfrângerile militare au fost de obicei însoțite de fracturi interne catastrofale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău