Moldova – hubul petrolier și cerealier al Ucrainei. Șeful de la CFM anunță cifrele

10 Feb. 2023, 17:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Feb. 2023, 17:21 // Actual //  MD Bani

Începând cu 24 februarie 2022, când Rusia a început războiul în Ucraina, Republica Moldova a oferit suport țării vecine atât din punct de vedere economic cât și social, găzduind refugiați. În cadrul unei vizite la Kiev, directorul Î.S „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Oleg Tofilat, s-a întâlnit cu directorul căii ferate din Ucraina „Ukrzaliznytsia”, Oleksandr Kamyshin unde au discutat despre cooperarea strategică pentru următorii trei ani. În acest context, CFM a anunțat valoarea exportului de cereale și importului de produse petroliere.

Astfel, începând cu 24 februarie, 2022, pe cale feroviară, prin Moldova au fost exportate 397 de mii de tone de cereale ucrainene și au fost importate 363,3 de mii de tone de produse petroliere. De asemenea, după o pauză de 24 de ani, la începutul lunii noiembrie, 2022, a fost reluată circulația trenurilor de pasageri pe ruta internațională Kiev-Chișinău.

„De la începutul războiului, Moldova a devenit solidară cu Ucraina și a fost una dintre primele țări care ne-au venit în ajutor. Vecinii noștri ne-au ajutat să exportăm cereale și să importăm motorina necesară. Sperăm că relațiile de colaobrare dintre administrațiile feroviare vor continua și se vor aprofunda și în viitor.” a declarat președintele A.O ”Ukrzaliznytsia”, Oleksandr Kamyshin.

Potrivit directorului Î.S „Calea Ferată din Moldova”, Oleg Tofilat, în anul 2022 au fost făcuți primii pași importanți pentru îmbunătățirea cooperării feroviare între Ucraina și Republica Moldova.

„În luna august a anului trecut, a fost restaurat de urgență tronsonul feroviar Basarabeasca-Berezino- segment care nu a fost functional un sfert de secol și a fost reparat în mai puțin de două luni. În procesul de lucru, specialiștii feroviari ucraineni ne-au ajutat să reconstruim linia de cale ferată care străbătea spațiul RM. Prin urmare, în viitor, ne propunem ca să-i implicăm pe specialiștii ucraineni în procesul de modernizare a infrastructurii feroviare. Acest lucru va face posibilă sporirea siguranței și a vitezei de deplasare a trenurilor.” a declarat șeful CFM, Oleg Tofilat.

Ca rezultat al întrevederii, părțile au convenit să fortifice cooperarea feroviară între cele două țări prin creșterea volumului de mărfuri transportate, precum și implicarea specialiștilor ucraineni în reabilitarea și modernizarea infrastructurii feroviare din Moldova.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău