Moldova – hubul petrolier și cerealier al Ucrainei. Șeful de la CFM anunță cifrele

10 Feb. 2023, 17:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Feb. 2023, 17:21 // Actual //  MD Bani

Începând cu 24 februarie 2022, când Rusia a început războiul în Ucraina, Republica Moldova a oferit suport țării vecine atât din punct de vedere economic cât și social, găzduind refugiați. În cadrul unei vizite la Kiev, directorul Î.S „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Oleg Tofilat, s-a întâlnit cu directorul căii ferate din Ucraina „Ukrzaliznytsia”, Oleksandr Kamyshin unde au discutat despre cooperarea strategică pentru următorii trei ani. În acest context, CFM a anunțat valoarea exportului de cereale și importului de produse petroliere.

Astfel, începând cu 24 februarie, 2022, pe cale feroviară, prin Moldova au fost exportate 397 de mii de tone de cereale ucrainene și au fost importate 363,3 de mii de tone de produse petroliere. De asemenea, după o pauză de 24 de ani, la începutul lunii noiembrie, 2022, a fost reluată circulația trenurilor de pasageri pe ruta internațională Kiev-Chișinău.

„De la începutul războiului, Moldova a devenit solidară cu Ucraina și a fost una dintre primele țări care ne-au venit în ajutor. Vecinii noștri ne-au ajutat să exportăm cereale și să importăm motorina necesară. Sperăm că relațiile de colaobrare dintre administrațiile feroviare vor continua și se vor aprofunda și în viitor.” a declarat președintele A.O ”Ukrzaliznytsia”, Oleksandr Kamyshin.

Potrivit directorului Î.S „Calea Ferată din Moldova”, Oleg Tofilat, în anul 2022 au fost făcuți primii pași importanți pentru îmbunătățirea cooperării feroviare între Ucraina și Republica Moldova.

„În luna august a anului trecut, a fost restaurat de urgență tronsonul feroviar Basarabeasca-Berezino- segment care nu a fost functional un sfert de secol și a fost reparat în mai puțin de două luni. În procesul de lucru, specialiștii feroviari ucraineni ne-au ajutat să reconstruim linia de cale ferată care străbătea spațiul RM. Prin urmare, în viitor, ne propunem ca să-i implicăm pe specialiștii ucraineni în procesul de modernizare a infrastructurii feroviare. Acest lucru va face posibilă sporirea siguranței și a vitezei de deplasare a trenurilor.” a declarat șeful CFM, Oleg Tofilat.

Ca rezultat al întrevederii, părțile au convenit să fortifice cooperarea feroviară între cele două țări prin creșterea volumului de mărfuri transportate, precum și implicarea specialiștilor ucraineni în reabilitarea și modernizarea infrastructurii feroviare din Moldova.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală