Ce se mai întâmplă cu firmele care nu au părăsit Rusia: „Cu cât pleci mai târziu, cu atât este mai greu”

13 Feb. 2023, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Feb. 2023, 15:39 // Actual //  bani.md

A trecut aproape un an de când Rusia a invadat Ucraina, dar cumpărătorii din Moscova încă pot obţine iaurt Activia şi periuţe de dinţi electrice Oral-B precum şi produse L’Oréal. Unele produse au rămas de dinaintea începerii învaziei, dar multe altele continuă să fie oferite de companii americane şi europene, titrează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

În cazul în care aceste companii se răzgândesc în faţa riscurilor legale şi reputaţionale tot mai mari, acum au o altă provocare: Kremlinul face mai scumpă plecarea.

Deşi nu există sancţiuni occidentale asupra sectorului consumatorilor de zi cu zi, restricţiile asupra băncilor şi persoanelor fizice ruseşti au făcut operarea în ţară mai dificilă. Grupurile care au fost deschise cu privire la opţiunea lor de a rămâne, cum ar fi Colgate, Procter & Gamble şi L’Oréal, au un echilibru complicat de găsit: trebuie să îşi protejeze rezultatele şi personalul local, să-şi păstreze un punct de sprijin pe o piaţă majoră şi nu să pară compromise din punct de vedere moral.

Directorul executiv al Unilever, Alan Jope, a spus că are o responsabilitate faţă de cei 3.000 de angajaţi din Rusia şi că nu vrea ca cele patru unităţi de producţie Unilever din ţară să cadă în mâinile oligarhilor pro-Kremlin sau statul însuşi.

Reckitt Benckiser, producătorul Strepsils, a declarat în aprilie că îşi va transfera proprietatea asupra afacerii sale din Rusia către o terţă parte sau către angajaţi locali, dar până acum nu a reuşit să facă acest lucru. Danone şi-a anunţat ieşirea în octombrie, dar încă nu a găsit un cumpărător. Producătorul de tutun Philip Morris International, care plănuise o ieşire până la sfârşitul anului trecut, a declarat că încă se luptă să obţină aprobarea Rusiei.

Puţine companii au fost la fel de hotărâte ca McDonald’s, care şi-a vândut restaurantele din Rusia în mai, la trei luni de la începutul războiului. Dar o astfel de mişcare nu mai este atât de uşoară: sunt mai puţini potenţiali cumpărători care nu sunt supuşi sancţiunilor, iar Kremlinul este din ce în ce mai puţin dispus să aprobe vânzările occidentale.

„Cu cât pleci mai târziu, cu atât este mai greu”, a spus Nabi Abdullaev, partener la firma de consultanţă Control Risks. Guvernul a restrâns ofertele şi acum cere o reducere de 50% la orice vânzare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2025, 17:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 17:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul rus Vadim Moșkovici, aflat în arest din martie sub acuzații de fraudă și dare de mită, a început din izolatorul de detenție negocieri privind transferul activelor sale în administrarea statului, relatează Vedomosti, citând surse apropiate cazului, scrie Vedomosti.

Moșkovici, proprietarul unuia dintre cele mai mari conglomerate agroindustriale din Rusia, Rusagro, este gata să cedeze o parte dintre activele sale către Rosselhozbank – banca agricolă de stat. Același Rosselhozbank a preluat anterior companii strategice precum producătorul de paste Makfa și grupul Ariant, cel mai mare deținător de podgorii din regiunea Krasnodar.

Surse din industrie afirmă că afacerile lui Moșkovici au atras și atenția Demetra-Holding, un jucător important din domeniul cerealier, anterior deținut de banca de stat VTB și controlat în prezent de investitori anonimi din Oman. Grupul ar fi interesat de businessul cu cereale și uleiuri vegetale al lui Moșkovici, completând portofoliul său care include deja terminale de cereale în portul Novorossiisk, operatorul feroviar Rusagrotrans și complexul portuar Taman.

Toate subdiviziunile Rusagro – lider în producția de zahăr, locul doi la producția de carne și deținător a peste 700.000 de hectare de teren agricol – ar putea fi vândute cu o reducere substanțială, spun sursele Vedomosti.

Moșkovici controlează grupul printr-o companie cipriotă, însă, în contextul dosarelor penale și al tendinței autorităților ruse de a confisca activele oligarhilor anchetați, este tot mai probabil ca averea acestuia să fie pur și simplu naționalizată prin decizie judecătorească. Ulterior, statul ar putea scoate activele la privatizare, a explicat avocata Natalia Dorofeeva.

În vârstă de 57 de ani, Vadim Moșkovici era, potrivit Forbes, unul dintre cei mai bogați 60 de oameni din Rusia, cu o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari. A fost arestat pe 26 martie la Moscova, împreună cu directorul general al Rusagro, Timur Lipatov. Procurorii i-au acuzat de delapidare în sumă de 1 miliard de ruble. Ulterior, Moșkovici a fost inculpat și pentru mită – ar fi oferit în 2019 un carabină de vânătoare Blaser R8, evaluat la 2,6 milioane de ruble, fostului viceguvernator al regiunii Tambov, în schimbul „protecției generale”.

Potrivit Novaia Gazeta Europa, Rusagro se afla de multă vreme în vizorul autorităților. După ce compania a fost inclusă pe lista întreprinderilor strategice, iar Moșkovici a fost amenințat cu desemnarea drept „agent străin”, acesta a fost forțat să-și aducă afacerile din Cipru înapoi în Rusia, printr-o procedură de redomiciliere. „Mai întâi l-au forțat să redomicilieze afacerea, acum i-o iau cu forța. N-a vrut de bunăvoie, o va face cu forța”, a comentat un apropiat al oligarhului.

Surse din presă susțin că în spatele operațiunii s-ar afla influentul clan Patrușev, care urmărește să preia active strategice din sectorul agroalimentar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA