Povestea omului care a reuşit să transforme o alimentaţie diferită de cea normală într-o afacere mondială de miliarde

19 Feb. 2023, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Feb. 2023, 14:46 // Actual //  bani.md

Într-o perioadă în care nu era încă la fel de „trendy” să fii vegan, Patrick Brown s-a hotărât, după un brainstorming de peste un an – anul său sabatic – să îşi dedice viaţa ştiinţei şi să lupte în felul său împotriva sacrificării animalelor pentru carne. Aşa a luat naştere Impossible Foods, unul dintre cele mai cunoscute branduri de alternative pe bază de plante din lume, scrie businessmagazin.ro.

Născut la Washington, în 1954, Patrick O’Reilly Brown a urmat o pregătire academică complexă, care a inclus studii de licenţă, un master şi un doctorat în medicină şi biochimie. După absolvire şi completarea celor trei ani de rezidenţiat la un spital din Chicago a decis să rămână în sfera de cercetare. A urmat astfel un nou program postdoctoral de pregătire la Universitatea din California. În paralel cu intensa activitate de cercetare şi inovaţie, Brown s-a implicat şi în lumea academică şi a cofondat, de asemenea, Biblioteca Publică pentru Ştiinţă, pentru a oferi acces comunităţii la cercetările ştiinţifice. În 2002 a fost ales membru al Academiei Naţionale de Ştiinţă a Statelor Unite, care l-a catalogat drept unul dintre cei mai importanţi 2.000 de oameni de ştiinţă ai ţării. El este, de asemenea, membru al Academiei Naţionale de Medicină. În 2009, Brown şi-a luat 18 luni sabatice pentru a se gândi pe îndelete cum să îşi construiască restul carierei. În acest timp, şi-a dat seama că cea mai mare problemă de mediu care ar fi ţinut de competenţa sa şi pe care ar fi putut să o amelioreze ţinea de folosirea animalelor pentru a produce hrană. S-a hotărât să organizeze şi o conferinţă în acest sens, pentru a aduce această chestiune în atenţia publicului, însă evenimentul său nu a avut impactul scontat. Fără să se lase descurajat, a decis să continue lupta sa împotriva consumului de carne şi să aducă pe piaţă un produs care să înlocuiască proteina animală. La finalul perioadei sale de pauză a început aşadar să recruteze o mică echipă de oameni de ştiinţă cu care să dezvolte produsele dorite. Când a strâns suficiente idei şi date, a mers în Silicon Valley pentru a încerca să obţină finanţare de la câteva fonduri cu capital de risc. În cele din urmă, a reuşit să strângă într-o primă rundă de finanţare suma de 9 milioane de dolari de la Khosla Ventures şi, cu banii obţinuţi, în iulie 2011 a pus bazele Impossible Foods. În următorii opt ani, businessul a reuşit să mai strângă încă aproape 400 de milioane de dolari de la investitori ca Bill Gates sau Google Ventures.

În paralel, alături de echipa sa, Brown a petrecut nu mai puţin de cinci ani pentru a dezvolta Impossible Burger, un produs pe care l-a lansat şi în lanţurile  de restaurante în 2016. În portofoliul companiei s-au adăugat, de asemenea, „carnea” de porc, pui şi peşte pe bază de plante, dar şi o serie de lactate tot de origine vegetală. Munca sa din aria ştiinţei nu a rămas nerecompensată, antreprenorul primind de-a lungul timpului o multitudine de premii şi recunoaşteri din partea mai multor organizaţii din industria sănătăţii, a alimentaţiei, a biologiei şi nu numai, iar în 2016 Forumul Economic Mondial l-a numit pionier al tehnologiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO