Borrell, la un an de război al Rusiei contra Ucrainei: Acționăm împreună pentru a garanta dreptul internațional

21 Feb. 2023, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2023, 13:07 // Actual //  MD Bani

24 februarie 2022 va fi considerată pentru totdeauna ziua în care Rusia a început invazia brutală, neprovocată și ilegală a Ucrainei. Acesta a fost și rămâne să fie un caz de agresiune pură și o încălcare clară a Cartei ONU. Acest război nu este „doar o problemă europeană” și nici nu este vorba despre „Vestul împotriva celorlalți”. Este vorba despre genul de lume în care ne dorim să trăim cu toții: nimeni nu este în siguranță într-o lume în care utilizarea ilegală a forței – de către o putere nucleară și membru permanent al Consiliului de Securitate – ar fi cumva „normalizată”. Acesta este motivul pentru care dreptul internațional trebuie să fie aplicat peste tot pentru a proteja pe toată lumea de politica de putere, șantaj și atac militar.

La un an distanță, există riscul ca oamenii să se obișnuiască cu imaginile crimelor de război și cu atrocitățile pe care le văd – pentru că sunt atât de multe; ca cuvintele pe care le folosim să înceapă să-și piardă semnificația – pentru că trebuie să le repetăm atât de des; ca să obosim și să ne reducem hotărârea – pentru că timpul trece și sarcina pe care o avem de îndeplinit este dificilă.

Nu putem face acest lucru. Pentru că, în fiecare zi, Rusia continuă să încalce Carta ONU, creând un precedent periculos pentru întreaga lume prin politica sa imperialistă. În fiecare zi, Rusia continuă să ucidă femei, bărbați și copii ucraineni nevinovați, făcând să plouă cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile. În fiecare zi, Rusia continuă să răspândească minciuni și invenții.

Pentru Uniunea Europeană și partenerii noștri, nu există nicio alternativă la menținerea cursului „triplei noastre strategii”: sprijinirea Ucrainei, exercitarea de presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt agresiunii sale ilegale și sprijinirea restului lumii pentru a face față consecințelor.

Este ceea ce facem de un an de zile – și cu succes. Am adoptat sancțiuni fără precedent; am redus dependența noastră de combustibilii fosili ruși și, în strânsă colaborare cu parteneri cheie, am redus cu 50% veniturile din energie pe care Kremlinul le obține pentru a-și finanța agresiunea. Lucrând împreună, am atenuat, de asemenea, efectele de propagare la nivel global, prețurile la alimente și energie coborând, parțial datorită culoarelor noastre de solidaritate și a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră.

Nu este suficient să spunem că dorim ca Ucraina să fie capabilă să se apere singură – are nevoie de mijloacele necesare pentru a face acest lucru. Așadar, pentru prima dată, UE a furnizat armament unei țări atacate. Într-adevăr, UE este acum principalul furnizor de pregătire militară pentru personalul ucrainean, astfel încât acesta să-și poată apăra țara. Oferim, de asemenea, un ajutor macrofinanciar și umanitar semnificativ pentru a sprijini poporul ucrainean. Și am decis să răspundem pozitiv la cererea Ucrainei de aderare la UE. În cele din urmă, depunem eforturi pentru a asigura răspunderea pentru crimele de război pe care le-a comis Rusia.

Ucraina a demonstrat o rezistență remarcabilă, parțial datorită acestui sprijin. Iar Rusia s-a izolat și mai mult, datorită sancțiunilor globale și a condamnării internaționale de către majoritatea colosală a statelor din Adunarea Generală a ONU. Obiectivul nostru colectiv este și rămâne o Ucraină democratică care să învingă, alungând invadatorul, restabilindu-și suveranitatea deplină și, odată cu aceasta, restabilind legalitatea internațională.

Mai presus de toate, ne dorim pace în Ucraina, o pace cuprinzătoare și de durată, care să fie în conformitate cu Carta ONU și cu dreptul internațional. Sprijinirea Ucrainei și munca pentru pace merg mână în mână.

Revizionismul agresiv al Rusiei și acțiunile sale de destabilizare mai ample reprezintă o amenințare globală, care afectează Balcanii de Vest și țările din Parteneriatul Estic. Am văzut efectele mașinăriei de propagandă a Rusiei, care încearcă să trezească moșteniri ale trecutului și vedem eforturi la scară industrială de manipulare a informațiilor și interferențe străine. Acesta este motivul pentru care UE colaborează cu partenerii, în special cu viitoarele noastre state membre, pentru a contracara această amenințare. O parte esențială a acestei acțiuni este, de asemenea, sprijinirea libertății mass-media și a pluralismului politic. De asemenea, sporim sprijinul nostru pentru eforturile de soluționare a conflictului din Caucazul de Sud.

În sens mai larg, invazia rusă a subliniat încă o dată faptul că țările și popoarele trebuie să fie libere să își determine propriul viitor. UE a precizat clar că suntem pregătiți să răspundem dorinței partenerilor noștri și să integrăm Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și Georgia în Uniunea noastră și depunem eforturi susținute pentru a transforma acest obiectiv în realitate. Aceasta înseamnă să lucrăm împreună pentru a construi societăți și economii mai rezistente și mai favorabile incluziunii, pentru a ne dezvolta și a ne proteja democrațiile și pentru a consolida coeziunea socială.

Istoria și justiția sunt de partea Ucrainei. Dar pentru a accelera istoria și a realiza dreptatea, trebuie să amplificăm „tripla noastră strategie”. Știm că aceasta este o sarcină colectivă. De aceea, UE se bazează pe toți partenerii săi, pentru a acționa într-un spirit de responsabilitate comună și solidaritate: pentru a ne asigura că agresiunea eșuează și că dreptul internațional prevalează.

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 20:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Iul. 2025, 20:51 // Actual //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump a emis miercuri o serie de scrisori oficiale privind impunerea de noi tarife comerciale asupra a șapte țări, printre care se numără și Republica Moldova. Decizia vine în cadrul unei ofensive comerciale mai ample, prin care administrația Trump afirmă că încearcă să „corecteze dezechilibrele și practicile neloiale” în relațiile bilaterale, notează Reuters.

Conform documentelor oficiale, vor fi aplicate următoarele tarife:

30% pentru: Algeria, Irak, Libia și Sri Lanka

25% pentru: Brunei și Moldova

20% pentru: Filipine

Măsurile vin într-un moment tensionat pentru comerțul global, iar analiștii consideră că decizia ar putea avea un impact serios asupra relațiilor economice ale acestor țări cu Statele Unite.

În cazul Moldovei, această măsură reprezintă o lovitură simbolică și economică, dat fiind că relațiile comerciale nu au un impact major asupra economiei.

În 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, iar importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA