Republica Moldova vrea sub aripa energetică a Greciei! Șefa statului elen: Vom livra gaz neîntrerupt

01 Mart. 2023, 11:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2023, 11:35 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este interesată de o cooperare în domeniul energetic cu Grecia, care este în prezent un important hub regional în acest sens. Potrivi șefei statului, cooperarea moldo-elenă va viza atât achizițiile de gaze lichefiate, cât și transportarea acestora spre Moldova și mai departe. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul conferinței de prese susținute împreună cu președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, care efectuează o vizită la Chișinău.

Șefa statului a mai spus că, în pofida crizelor cu care se confruntă Republica Moldova, statul este hotărât să rămână parte a lumii libere. „Moldovenii vor să trăiască în țara lor în pace și libertate. Astăzi prioritatea comunității internaționale este apărarea libertății și păcii în Europa. Trebuie să sprijinim Ucraina în acest război nedrept, să o ajutăm să oprească invazia și ocupația rusă, iar odată cu restabilirea păcii, Moldova va pune umărul, alături de comunitatea statelor europene, alături de comunitatea internațională, la reconstrucția și consolidarea Europei Libere”, a mai spus Maia Sandu.

Președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, a mulțumit pentru susținerea exprimată în legătură cu accidentul de tren soldat cu mai bine de 30 de morți. Ea a menționat că este nevoită să-și întrerupă vizita, pentru că toate gândurile ei se îndreaptă la persoanele decedate în accidentul de tren și la cei răniți.

„Prezența mea aici subliniază însemnătatea pe care o acordă Grecia consolidării relațiilor bilaterale în toate domeniile de interes reciproc, pe baza relațiilor istorice și de prietenie. În dorința noastră de aprofundare a relațiilor, îi avem drept susținători pe grecii care trăiesc în Moldova și pe moldovenii care au transformat Grecia în a doua a lor patrie. Ei reprezintă o punte prețioasă de legătură între țările noastre”, a menționat Katerina Sakellaropoulou.

Potrivit oficialei, vizita sa are loc într-o perioadă deosebit de critică, în care sunt contestate valorile și principiile comune, construite în Europa. Or, invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina a deschis răni vechi și a creat altele noi. „Încălcarea flagrantă a dreptului internațional și politica revizionistă a Rusiei ne găsește uniți astfel încât să prevaleze pacea, democrația și libertatea”, a notat președinta elenă.

Șefa statului elene a spus că Grecia investește în dezvoltarea infrastructurilor care vor accentua rolul de pilon energetic în zonă, inclusiv prin livrarea neîntreruptă de gaze către Moldova. „Ne-am ocupat și de perspectiva europeană a Republicii Moldova, care a făcut  o opțiune clară și dovedește o extraordinară o lăudabilă rezistență și abnegație în acest parcurs european care urmează să-i asigure propășirea și bunăstarea poporului ei. Dintotdeauna, Grecia a fost în favoarea apropierii Moldovei de UE și a susținut fără rezerve acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. Vreau să vă asigur cu privire la disponibilitatea Greciei de a ajuta Moldova în parcursul său european și în crearea unui viitor democratic prosper și sigur pentru poporul moldovean”, a mai spus Katerina Sakellaropoulou.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 17:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 17:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BNM continuă ieftinirea leului și a redus dobânda cheie la 3,60% anual față de 3,75%.

Consiliul de administrație al băncii centrale a redus și dobânzile pentru creditele și depozitele overnight, la 5,60% și 1,60%, comparativ cu 5,75% și 1,75%.

Totodată, BNM a diminuat și norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești de la 33%, la 31% de la jumătatea lunii iunie și la 29% din 16 iulie.

Rezervele obligatorii în valută au fost reduse la 41%, față de 43%, iar din 16 iulie, la 39%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău