Cum se vor transforma muzeele din țară în spații către o lume a viitorului

20 Mart. 2023, 16:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Mart. 2023, 16:18 // Actual //  MD Bani

Muzeele din țară vor deveni zone către o lume a viitorului, transformându-se în spații deschise pentru toate categoriile de public. În era inteligenței artificiale, vizitatorii sunt interesați să exploreze și să cunoască istoria într-un mod neobișnuit, de aceea realitatea augmentată este „codul” pentru a crește interesul de a descoperi epocile istorice demult apuse. Odată cu implementarea proiectului „Muzeele Viitorului”, sălile și exponatele muzeelor se vor transforma în adevărate povești și experiențe culturale, care implică toate simțurile.

Echipe formate din artiști și profesioniști din industriile creative și reprezentanți de la muzeele din țară își vor prezenta ideile creative, care integrează armonios inovațiile cu istoria la o sesiune de Pitch Final. Experiențe imersive, realitate virtuală, holograme și streaming în timp real sunt doar câteva dintre ideile care ar putea fi implementate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Experiențe imersive și gaming

În viitorul apropiat, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, vizitatorii vor putea vedea o nouă interpretare și o perspectivă inovativă a vremurilor demult trecute. În una din sălile instituției culturale, artiștii creativi își propun să creeze o zonă imersivă cu hologramă, care să surprindă diferite acțiuni și activități specifice comunităților din acea vreme. O aplicație destinată copiilor, care va conține un joc de cunoaștere a animalelor din lumea preistorică este o altă ideea care va fi prezentată în fața juriului de către artiștii creativi. Animarea zonei biosferei și proiecțiile holografice sunt printre proiectele care ar putea prinde „viață” în incinta sălilor. De asemenea, în curtea muzeului, vizitatorii ar putea vedea o altă interpretare a brandului turistic de țară „Pomul Vieții”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Senzori tactili și proiecții holografice 

Ecrane video echipate cu senzori tactili și suport de proiecții holografice ar putea fi noile atracții pentru vizitatorii Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Printre ideile care urmează a fi prezentate de către artiștii care au format echipă cu reprezentanții muzeului sunt imagini video augmentate, proiecții care povestesc evenimente din trecut și „teleportează” vizitatorii în perioade preistorice. O altă atracție ar putea deveni masa interactivă, cu display multi-touch, care creează o experiență interactivă prin vizualizarea anumitor orașe/țări din diferite perioade istorice.

Acestea, dar și alte idei creative vor fi prezentate de către artiști, profesioniști din industria creativă și reprezentanți ai muzeelor, își vor prezenta proiectele care le vor oferi vizitatorilor experiențe culturale absolut inedite.

Proiectul „Muzeele Viitorului” este implementat de Artcor, Asociația Companiilor Creative COR, sub egida Ministerului Culturii, cu suportul USAID, Suedia și Marea Britanie prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală. Inițiativa își propune să ofere spațiu pentru manifestare artistică și monetizare a experiențelor culturale și să crească vizibilitatea instituțiilor culturale ca fiind centre către o lume a viitorului, prin integrarea inovațiilor și a soluțiilor digitale.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală