Miniștrii de Externe ai unor state europene cer UE sancționarea oligarhilor implicați în destabilizarea din Moldova 

21 Mart. 2023, 05:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2023, 05:04 // Actual //  Lupu Eduard

Mai mulţi miniştri de Externe europeni, între care cel al României, au cerut luni ca UE să-i sancţioneze pe oligarhii implicaţi în „încercările de destabilizare” din Republica Moldova şi Georgia, pe fondul temerilor tot mai mari legate de amestecul Rusiei, relatează POLITICO.

„Aceste două ţări se confruntă cu încercări de destabilizare care necesită cea mai mare vigilenţă din partea noastră şi iată de ce ar trebui să începem să luăm în considerare să îi vizăm pe cei responsabili pentru aceste încercări”, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE.
De asemenea, notează politico.eu, atât omologii săi din România, cât şi din Estonia au cerut blocului să sancţioneze oligarhii pro-ruşi din Republica Moldova.

Estonianul Urmas Reinsalu a declarat că UE „are responsabilitatea de a-i nominaliza şi de a crea un nou mecanism de sancţiuni împotriva agenţilor intermediari ruşi, împotriva acelor oligarhi din Moldova care pregătesc o lovitură de stat”.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a generat temeri tot mai mari de interferenţă din partea Moscovei în fostele republici sovietice – mai ales în Moldova, a cărei preşedintă pro-UE a expus public planurile Kremlinului de a răsturna guvernul, notează POLITICO.

Moldova a primit statutul de stat candidat la UE în iunie anul trecut, împreună cu Ucraina, în timp ce Georgia va trebui să implementeze mai întâi mai multe reforme, inclusiv să reducă influenţa politică şi economică a oligarhilor.

La începutul acestei luni, ministrul moldovean de interne, Ana Revenco, a declarat că „Moscova, grupurile de interese şi oligarhii fugari” îşi unesc forţele pentru a „schimba cursul democratic la Chişinău”, într-o referire la oligarhul pro-rus Ilan Şor, acuzat de finanţarea protestelor împotriva guvernului proeuropean al Republicii Moldova.

Între timp, mii de oameni au manifestat la Tbilisi în urmă cu două săptămâni pentru a protesta faţă de un controversat proiect de lege referitor la „agenţii străini”, despre care preşedinta Georgiei a spus că a fost dictat de Moscova. Trei zile mai târziu, partidul de guvernământ Visul Georgian a renunţat la proiectul de lege, însă un număr tot mai mare de georgieni se tem că guvernul lor se apropie de Moscova sub conducerea acestui partid care se află la putere din 2012. Fondatorul partidului, fostul prim-ministru Bidzina Ivanişvili, are legături strânse cu Rusia, unde şi-a construit averea în anii 1990, arată POLITICO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău