Unul dintre cele mai vizitate orașe din lume vrea să limiteze numărul turiștilor: ”Nu consumă nimic, doar se plimbă”

11 Apr. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Autoritățile din Barcelona, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, vor să reducă numărul turiștilor, principalul motiv invocat fiind faptul că prezența lor nu are un impact economic major.

Deși turismul a ridicat Barcelona în topul celor mai vizitate orașe din lume, străinii au devenit acum o problemă pentru autorități.
Nemulțumirile au pornit de la afluxul tot mai mare de nave de croazieră în portul catalan. Mii de turiști ajung în fiecare zi în Barcelona pentru câteva ore. În acest timp, se plimbă, fac poze și nu cheltuiesc niciun euro.
Municipalitatea susține că, în pofida popularității uriașe a Barcelonei, turiștii nu mai au un impact economic major.

”Te vei plimba și, dintr-o dată, va apărea această masă de oameni care apar împreună pe stradă. Ei nu consumă nimic și nu au un impact economic… Pur și simplu se plimbă timp de patru sau cinci ore și pleacă”, a reacționat Janet Sanz, viceprimar al Barcelonei și consilier responsabil cu ecologia, urbanismul și mobilitatea, potrivit Gândul.

Pentru mai multe știriu urmărește-ne pe TELEGRAM!

Planul autorităților este de a limita la 200.000 numărul turiștilor care ajung în Barcelona ca pasageri pe astfel de vase de croazieră.
Viceprimarul Barcelonei este însă contrazis de autoritățile portuare, care susțin că 58% dintre turiștii care fac croaziere și au tranzitat Barcelona de la începutul anului și până acum fie și-au început, fie au încheiat vacanța în acest oraș. Ei au petrecut mai mult de o zi în Barcelona și, implicit, au contribuit la economia zonei.

Catalanii protestează față de ”invazia turiștilor”

În ultimele săptămâni, catalanii au protestat constant, cerând în stradă limitarea numărului turiștilor.

”Opriți invazia turiștilor! Violența turistică pe care o suferim este de nesuportat”, au strigat ei, cerând stoparea acestui ”fenomen” periculos.”

”Este responsabilitatea tuturor, în special a celor din sectorul turismului, să se asigure că Barcelona nu devine un parc tematic. În momentul în care va deveni așa, nu va mai prezenta interes pentru turiști”, a mai declarat Sanz.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO