Cine este cel mai bogat om din istorie? Nu este Putin, Musk, Gates, Zuckerberg sau Bezos

19 Apr. 2023, 06:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2023, 06:58 // Actual //  Lupu Eduard

Multă lume se întreabă cine este cel mai bogat om din istorie? Iar unii vor pronunța numele lui Elon Musk, proprietarul Tesla, SpaceX și Twitter, a lui Jeff Bezos, CEO al Amazon, a lui Mark Zuckerberg, patronul Meta, a lui Vladimir Putin, președintele Rusiei sau a lui Bill Gates, creatorul Microsoft.

Dar, niciunul dintre acești miliardari nu reprezintă răspunsul corect la chestiunea de mai sus. Spre surprinderea multora, cel mai bogat om din istorie a trăit în perioada medievală și s-a numit Mansa Musa și a fost împărat al Imperiului Mali.

Mansa Musa, conducătorul Imperiului Mali din secolul al XIV-lea, este considerat a fi cea mai bogată persoană din istorie, cu o avere netă de 400 de miliarde de dolari în moneda actuală, potrivit Ancient Origins.

Pentru comparație, el a fost mai bogat de patru ori decât Bill Gates și cu o treime mai mult decât John D. Rockefeller. Bogăția sa imensă a fost derivată în primul rând din comerțul cu aur și sare, care a înflorit sub domnia sa. Cu toate acestea, bogățiile lui Mansa Musa nu s-au limitat doar la imperiul său; a devenit renumit în întreaga lume pentru generozitatea și bogăția sa.

Celebrul său pelerinaj la Mecca din 1324, în timpul căruia a distribuit cantități mari de aur oamenilor pe care i-a întâlnit, i-a cimentat reputația de rege generos și bogat.
De fapt, darurile lui au fost uneori atât de generoase încât au provocat hiperinflație, distrugând economii întregi. Acesta este cel mai important despre viața și vremurile lui Mansa Musa, bogăția sa, moștenirea sa și impactul său asupra istoriei.

Mansa Musa a trăit între 1280 și 1337, iar imperiul său a ocupat un vast teritoriu, care s-a întins de la Nigeria până la coasta Senegalului, în Africa.

Potrivit revistei Celebrity Net Worth, averea lui Mansa Musa ar fi cea mai mare din istoria omenirii, dacă ar fi ajustată pentru inflația actuală. Averea lui Mansa Musa se datorează faptului că ar fi avut atâta aur cât își dorea. În total, averea estimată ar fi în jur de 400 de miliarde de dolari.
El a călătorit 6.500 de kilometri până la locul sfânt de la Mecca cu 60.000 de oameni, inclusiv 12.000 de sclavi. De asemenea, el a fost însoțit de aproape o sută de cămile, fiecare transportând peste 100 de kilograme de metale prețioase.

Mansa Musa a lăsat construite numeroase moschei, iar moștenirea sa a ajuns la urechile comercianților mediteraneeni.

Un profesor de istorie de la Universitatea din Michigan a declarat odată pentru Money Magazine că Mansa Musa a fost „cel mai bogat om de care a auzit vreodată”. „Imaginați-vă tot aurul pe care credeți că l-ar putea avea o ființă umană și dublați-l; asta încearcă să comunice toți cronicarii”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău