Top 10 cele mai bine plătite joburi în următorii 5 ani. Posturi plătite cu sute de mii de dolari

07 Mai 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mai 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Noile tehnologii schimbă peisajul muncii într-un ritm „fără precedent. O analiză a World Economic Forum arată că până în 2027, vor fi create 69 de milioane de locuri de muncă la nivel global – dar se aşteaptă ca 83 de milioane să dispară, ceea ce va dulce la un deficit de 14 milioane, scrie CNBC.

Concluziile WEF vin pe baza unui sondaj realizat în rândul a 803 companii care angajează în total 11,3 milioane de oameni din 45 de economii diferite din întreaga lume.
Ascensiunea inteligenţei artificiale generative şi a altor tehnologii inteligente, precum şi dorinţa de a „deveni mai ecologic” vor face ca unele locuri de muncă să cunoască o creştere fulminantă a cererii în următorii cinci ani, iar altele vor fi expuse riscului de a deveni depăşite.

Iată care sunt cele 10 locuri de muncă care se vor bucura de o creştere fulminată în următorii cinci ani şi unde salariile vor exploda:

1. Specialişti în inteligenţă artificială şi învăţare automată
2. Specialişti în sustenabilitate
3. Analişti în domeniul informaţiilor de afaceri
4. Analişti în domeniul securităţii informaţiilor
5. Inginerii Fintech
6. Analişti de date şi oameni de ştiinţă
7. Inginerii în domeniul roboticii
8. Inginerii în electrotehnică
9. Operatori de echipamente agricole
10. Specialişti în transformare digitală

Se preconizează că cererea de specialişti în inteligenţă artificială şi învăţare automată va creşte cu 40%, adăugând aproximativ un milion de locuri de muncă în economia globală în următorii cinci ani, pe măsură ce tot mai multe companii utilizează inteligenţa artificială pentru a automatiza procesele şi pentru a prognoza mai bine cererea clienţilor, printre altele.

În acelaşi timp, eforturile globale de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, inclusiv reglementările de mediu mai stricte, dau naştere la „o multitudine de locuri de muncă ecologice” în toate industriile, cum ar fi specialiştii în sustenabilitate şi inginerii în domeniul energiei regenerabile.

Nu este surprinzător faptul că multe dintre rolurile cu cea mai rapidă creştere se află în sectorul tehnologic, deoarece peste trei sferturi dintre companiile intervievate de WEF au declarat că intenţionează să adopte în cadrul organizaţiilor lor, în următorii cinci ani tehnologii precum analiza big data, cloud computing, AI şi alte tehnologii emergente.
Raportul WEF întăreşte concluziile anterioare ale Biroului de Statistică a Muncii din SUA, care a identificat, de asemenea, locurile de muncă în domeniul datelor şi al energiei regenerabile ca fiind unele dintre joburile cu cea mai rapidă creştere în SUA în următorul deceniu.

Experţii în domeniul securităţii informaţiilor şi analiştii au apărut pe ambele liste, ca două dintre ocupaţiile cu cea mai rapidă creştere până în 2027 şi ca fiind cele mai solicitate roluri în următorul deceniu.

Ambele locuri de muncă, care necesită de obicei o diplomă de licenţă, oferă remuneraţii impresionate. Salariul mediu pentru experţii în securitatea informaţiilor din SUA este de 112.000 de dolari, în timp ce salariul mediu pentru analişti este de 103.500 de dolari, conform BLS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 15:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Iul. 2025, 15:28 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În luna iunie 2025, SA Energocom a achiziționat aproximativ 301 mii MWh de energie electrică, provenită atât din surse interne, cât și din importuri, la un preț mediu ponderat de 109,92 euro/MWh. Prețul de achiziție nu include costurile de transport, rezervarea capacităților de livrare sau alte cheltuieli logistice.

Potrivit datelor publicate de companie, cea mai mare parte a volumului – 70,65% – a fost acoperită din importuri. Din energia importată, 4,53% din consumul total a fost procurată din România la un preț preferențial, în baza unor înțelegeri bilaterale. De asemenea, 43,31% a fost achiziționată prin contracte directe cu furnizori și producători externi, iar 22,81% a provenit de pe bursele OPCOM și BRM.

Producătorii autohtoni au furnizat 29,35% din energia cumpărată de Energocom. Centralele electrice din Chișinău și Bălți (CET-urile) au livrat 5,434 mii MWh, reprezentând 1,8% din totalul achizițiilor, în timp ce energia din surse regenerabile a însumat circa 88,464 mii MWh, echivalentul a 27,55%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO