Produsul de la care a început în 2022 majorarea preţurilor produselor revine la nivelul de dinaintea scumpirilor

04 Iun. 2023, 06:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iun. 2023, 06:46 // Actual //  bani.md

Preţurile europene pentru gaz au ajuns la cel mai jos nivel de la jumătatea lui 2021, când Vladimir Putin abia începea să strângă robinetul şi să provoace o explozie a inflaţiei. Acum când situaţia s-a schimbat radical, inflaţia pare să-şi piardă din avânt, iar economiile primesc un moment de respiro, scrie Bloomberg.

Scăderea nu a atenuat doar presiunea asupra bugetelor gospodăriilor. Ea îl lasă totodată pe Vladimir Putin şi fără una dintre cele mai puternice instrumente de negociere – capacitatea de a bloca aprovizionarea regiunii.

În condiţiile în care unii comercianţi prezic că preţurile pe termen scurt ar putea fi uneori chiar negative în această vară, situaţia nu ar putea fi mai diferită de cea din luna mai a anului trecut. Atunci, preţurile la termen erau de patru ori mai mari decât în prezent, iar ţările au fost nevoite să revigoreze producţia de cărbune pentru a menţine lumina aprinsă după ce Rusia a redus livrările de gaz.

Existau, de asemenea, îngrijorări cu privire la penurie şi la posibilitatea ca Europa să reuşească să umple depozitele de gaz la timp înainte de iarnă. Acum, stocurile sunt peste medie şi ar putea chiar să fie umplute în timpul verii, şi înainte de termen.

Contractele futures olandeze de referinţă au scăzut timp de opt săptămâni consecutive şi se află sub 25 de euro pe megawatt oră, cel mai scăzut nivel din mai 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 12:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 12:58 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul Republicii Moldova este în prezent în proces de identificare a unui grup de avocați internaționali care să asiste autoritățile în recuperarea activelor energetice preluate de Rusia. Întrebat despre posibilitatea de a urmări o cale similară cu cea a companiei ucrainene Naftogaz, care a câștigat un arbitraj internațional în fața Gazprom, pe baza unui audit similar, Recean a subliniat că guvernul ia în considerare toate opțiunile legale disponibile.

„Este vorba despre recuperarea activelor Republicii Moldova, care au fost preluate, inclusiv prin mijloace frauduloase, din diverse sectoare, în special din sectorul energetic. Printre acestea se numără Moldova Gas și centrala de la Cuciorga, active care au fost preluate de Rusia”, a declarat premierul.

Recean a precizat că autoritățile moldovenești sunt în proces de identificare a potențialilor consultanți juridici pentru a sprijini Guvernul în acest demers. Recuperarea activelor energetice este considerată o prioritate națională, având în vedere impactul semnificativ asupra securității energetice a Republicii Moldova. Guvernul a menționat că va urmări, în măsura posibilităților, un proces similar cu cel al Ucrainei pentru a recupera activele naționale și a asigura protecția intereselor statului moldovean pe plan internațional.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală