Un nou val de durere este pe cale să lovească sectorul imobiliar deja suferind al Europei

06 Iun. 2023, 11:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iun. 2023, 11:23 // Actual //  bani.md

Deja afectaţi puternic de creşterea costurilor de finanţare şi scăderea valorizărilor, proprietarii europeni se pregătesc pentru un nou val de suferinţă.

Companiile din sectorul imo­biliar au obligaţiuni de aproximativ 165 miliarde de dolari ce ajung la maturitate până în 2026, în timp ce băncile îşi reduc expunerea la indus­trie, iar costurile de credit se situează la cel mai ridicat nivel de la criza financiară, scrie Bloomberg, citat de ZF.

În acest context, unele firme riscă să fie retrogradate la statutul junk, pentru acestea costurile de finanţare urmând să crească şi mai mult.

Printre probleme se numără o prăbuşire a valorilor birourilor din Lon­dra până în Berlin, sectorul pro­prietăţii devenind astfel cel mai puţin popular în rândul managerilor de fonduri pentru a treia lună consecu­tiv, relevă un sondaj realizat de Bank of America Corp.

Copleşiţi de datorii, mulţi pro­prie­tari vor fi nevoiţi să recurgă la vân­zări de active, reduceri de divi­den­de şi emisiuni de drepturi în încercarea de a poziţiona firmele pentru un viitor mai turbulent.

Pieţele imobiliare sunt aproape îngheţate, în condiţiile în care cum­părărorii cer randamente mai mari pentru a compensa riscul creşterii dobânzilor şi plecării chiriaşilor.

Situaţia s-ar putea agrava, cu va­lorile segmentului imobiliar comer­cial putând scădea cu până la 40%, avertizează Aaron Guy, analist în cadrul Citigroup.

Nesiguranţa îi face pe managerii de active precauţi.

„Stăm departe de sector“, arată Lucas Maruri, fund manager la MAPFRE Asset Management. „Es­ti­măm că există în continuare riscuri care vor sta în calea unei perfor­manţe solide a acţiunilor companiilor imobiliare şi dezvoltatorilor europeni în lunile următoare“.

În cadrul unui raport recent pri­vitor la impactul scumpirii creditului asupra stabilităţii pieţelor, Banca Centrală Europeană subliniază de asemenea riscurile cu care se con­fruntă sectorul imobiliar european.

Preţurile locuinţelor s-au tem­pe­rat considerabil într-o perioadă rela­tiv scurtă de timp şi ar putea scădea în continuare puternic în cazul în care scumpirea creditelor ipotecare va continua să reducă cererea.

În acelaşi timp, pieţele imobiliare comerciale rămân pe scădere din cauza condiţiilor mai dure de finan­ţare, perspectivei economice nesigu­re şi unei cereri postpandemice mai fragile.

Această corecţie ar putea testa rezilienţa fondurilor de investiţii, se arată în raportul BCE.

„Corecţia de pe pieţele imobiliare ar putea deveni dezordonată în cazul unor surprize macrofinanciare negative“, se mai arată în raportul respectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 17:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 17:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Casa italiană de modă Prada a ajuns la un acord pentru achiziționarea brandului rival Versace de la holdingul american Capri Holdings, într-o tranzacție evaluată la 1,375 miliarde de dolari, sumă care include și datoriile Versace, potrivit agenției Reuters.

Tranzacția unește două dintre cele mai mari nume din moda italiană, consolidând astfel poziția Italiei pe piața globală a luxului. Acordul vine într-un moment de reconfigurare a industriei, unde marii jucători își consolidează portofoliile pentru a face față competiției internaționale intense.

„Ne propunem să ducem mai departe moștenirea Versace, să celebrăm și să reinterpretăm estetica sa îndrăzneață și atemporală”, a declarat Patrizio Bertelli, președintele Consiliului de Administrație al Prada.

Achiziția va permite formarea unui conglomerat italian cu o cifră de afaceri estimată la aproximativ 6 miliarde de euro, ceea ce îl va poziționa ca un jucător competitiv față de giganții francezi LVMH și Kering, relatează agenția AFP.

Versace a fost fondat în 1978 de către Gianni Versace, devenind rapid un simbol al opulenței și nonconformismului. După asasinarea creatorului în 1997, conducerea artistică a fost preluată de sora sa, Donatella Versace. În martie 2025, aceasta a anunțat că părăsește funcția de director creativ al casei de modă.

Prada, la rândul său, a fost fondată în 1913 și este condusă în prezent de Miuccia Prada. Aproximativ 80% din companie se află încă în proprietatea familiei Prada.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU