Băncile americane fug cât pot de repede de malluri, centre comerciale şi birouri

07 Iun. 2023, 06:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iun. 2023, 06:35 // Actual //  Lupu Eduard

Bănci americane de toate mă­ri­mile se retrag de pe piaţa imo­biliară comercială de teama unei crize fără seamăn.

Unele bănci se pregătesc să vân­dă credite din sector la preţuri reduse chiar dacă debitorii sunt la zi cu plă­ţile, în urma unor multiple avertis­mente că sectorul va fi următorul ca­re va avea de suferit după turbulen­ţele recente din industria bancară americană, scrie Financial Times.

Unele fac acest pas pe fondul te­merilor legate de o viitoare înmulţire a cazurilor de întârziere în rambursa­rea creditelor, în special a celor ga­rantate cu spaţii de birouri care au consemnat cerere în scădere pe fon­dul popularită­ţii continue a muncii de acasă.
Potrivit unor date recente citate de Reuters, multe bănci regionale ame­ricane ar putea fi nevoite să ia în considerare vânzarea de credite imo­biliare comerciale (CRE) la dis­coun­turi mari după ce au încălcat praguri cheie legate de expunerea faţă de sectorul cu probleme.

Băncile regionale, cei mai mari cre­ditori ai sectorului american, au în­ceput deja să-şi reducă expunerea la sec­tor după prăbuşirea SVB, Sig­na­ture Bank şi First Republic Bank. E­for­turile vin în condiţiile în care mulţi debitori întâmpină dificultăţi în plata dobânzilor în actualul context de do­bânzi ridicate, în timp ce gradul de uti­li­zare a birourilor este în scă­de­re, iar va­lo­rile proprietăţilor se dimi­nuează pe fondul temerilor legate de recesiune.

Încă de la începutul primăverii, u­nele dintre cele mai mari bănci a­me­ri­cane au indicat sectorul imobili­ar co­mer­cial drept o zonă de îngrijo­ra­re în creştere, cu valorile proprie­tă­ţilor în scă­dere şi numărul de debitori care in­tră în default din cauza scum­pirii credi­tului şi încetinirii economiei în creştere.
Executivi ai Citigroup şi JPMorgan Chase au avertizat cu privire la o deteriorare a condiţiilor pentru sector.

Avertismente au venit şi recent din partea Wells Fargo şi Blackstone.

„Sectorul imobiliar comercial dă semne de slăbiciune în creştere“, a declarat CEO-ul Wells Fargo, Charlie Scharf. Wells Fargo a pus deoparte încă 643 milioane $ în T1 pentru pierderi legate de credite, în special pe fondul aşteptărilor privind pierderi mai mari pe segmentul creditelor CRE.

Presiunile din sector ar putea avea ample implicaţii pentru bănci şi economie pentru că pierderile apărute acolo ar putea reduce disponibilitatea creditului şi exacerba un declin economic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Sectorul imobiliar comercial a avut parte de scăderi în ultimele decenii, însă situaţia actuală este diferită, notează The Wall Street Journal.

Proprietarii se confruntă simultan cu un declin ciclic al pieţei şi cu schimbări seculare legate de modul în care oamenii muncesc, trăiesc şi fac cumpărături. Scumpirea bruscă a creditului a provocat o scădere a valorii proprietăţilor, în timp ce munca de la distanţă şi comerţul online reduc cererea de spaţii de birouri şi retail.

Investitorii şi economiştii spun că aceste forţe nu s-au reunit la o astfel de scară din anii ’70.

Realitatea Live

17 Mai 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA) ar fi început ”războiul” împotriva Tatianei Răducanu, fiind ghidată de Procurorul General Interimar, Ion Munteanu. Este precizarea făcută de președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLIVE TV. În opinia lui Gligor, ”în schemă” ar fi și adjunctul Veronicăi Dragalin, Vasile Plevan, care a picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, scrie REALITATEA.MD.

„Este important să înțelegem că nu e din capul ei (n.r. Veronica Dragalin). Această acțiune de sabotaj a fost coordonată cu superiorul său, Procurorul General Interimar, domnul Munteanu,și cred că ar fi bine pentru sistemul procuraturii ca ambii să plece din acele funcții pe care le dețin. (…)

Ce a făcut doamna Drăgălin este un act de sabotaj împotriva reformei justiției și comisiei de Vetting și Pre-Vetting. Mai mult este o palmă dată președintei Maia Sandu. Dacă cineva crede că doamna Dragalin urmărește scopul de a rezolva problemele de integritate a membrilor comisiei Pre-Vetting să știți că greșiți. Doamna Dragalin are o revanșă personală, o dorință puternică de a avea o revanșă personală față de comisie, care nu a evaluat pozitiv adjunctul său Vasile Plevan, care este învinuit și acuzat de mine în cadrul investigației ce ține de comiterea unor infracțiuni de serviciu”, a spus Ștefan Gligor.

Procuratura Generală respinge categoric acuzațiile aduse de persoana nominalizată (Ștefan Gligor n.a), considerându-le nefondate. Totodată, reiterăm că Procuratura nu va comenta declarațiile exponenților politici.

Joi, 16 mai curent, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu noi precizări în legătură cu acest scandal, menționând că „participarea ca membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting în 2024 nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă” și că „astfel de comunicate nu încalcă inviolabilitatea vieții personale”.

Amintim că, Tatiana Răducanu, membră a Comisiei pre-vetting, și-a dat demisia după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora fosta judecătoare ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Conform unei scrisori semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, membra demisionară a Comisiei ar fi apropiată și ar fi executat comenzile lui Veaceslav Platon și ale lui Aureliu Colenco, ultimul fiind actualmente principalul avocat al lui Ilan Șor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Între timp, Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat veridicitatea scrisorii. Autoritatea notează că a acționat, pentru a preveni riscuri în sistemul de justiție.

Joi, 16 mai curent, demisia Tatianei Răducanu din funcția de membrul al Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor, a fost aprobată de Parlament.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău