Băncile americane fug cât pot de repede de malluri, centre comerciale şi birouri

07 Iun. 2023, 06:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iun. 2023, 06:35 // Actual //  bani.md

Bănci americane de toate mă­ri­mile se retrag de pe piaţa imo­biliară comercială de teama unei crize fără seamăn.

Unele bănci se pregătesc să vân­dă credite din sector la preţuri reduse chiar dacă debitorii sunt la zi cu plă­ţile, în urma unor multiple avertis­mente că sectorul va fi următorul ca­re va avea de suferit după turbulen­ţele recente din industria bancară americană, scrie Financial Times.

Unele fac acest pas pe fondul te­merilor legate de o viitoare înmulţire a cazurilor de întârziere în rambursa­rea creditelor, în special a celor ga­rantate cu spaţii de birouri care au consemnat cerere în scădere pe fon­dul popularită­ţii continue a muncii de acasă.
Potrivit unor date recente citate de Reuters, multe bănci regionale ame­ricane ar putea fi nevoite să ia în considerare vânzarea de credite imo­biliare comerciale (CRE) la dis­coun­turi mari după ce au încălcat praguri cheie legate de expunerea faţă de sectorul cu probleme.

Băncile regionale, cei mai mari cre­ditori ai sectorului american, au în­ceput deja să-şi reducă expunerea la sec­tor după prăbuşirea SVB, Sig­na­ture Bank şi First Republic Bank. E­for­turile vin în condiţiile în care mulţi debitori întâmpină dificultăţi în plata dobânzilor în actualul context de do­bânzi ridicate, în timp ce gradul de uti­li­zare a birourilor este în scă­de­re, iar va­lo­rile proprietăţilor se dimi­nuează pe fondul temerilor legate de recesiune.

Încă de la începutul primăverii, u­nele dintre cele mai mari bănci a­me­ri­cane au indicat sectorul imobili­ar co­mer­cial drept o zonă de îngrijo­ra­re în creştere, cu valorile proprie­tă­ţilor în scă­dere şi numărul de debitori care in­tră în default din cauza scum­pirii credi­tului şi încetinirii economiei în creştere.
Executivi ai Citigroup şi JPMorgan Chase au avertizat cu privire la o deteriorare a condiţiilor pentru sector.

Avertismente au venit şi recent din partea Wells Fargo şi Blackstone.

„Sectorul imobiliar comercial dă semne de slăbiciune în creştere“, a declarat CEO-ul Wells Fargo, Charlie Scharf. Wells Fargo a pus deoparte încă 643 milioane $ în T1 pentru pierderi legate de credite, în special pe fondul aşteptărilor privind pierderi mai mari pe segmentul creditelor CRE.

Presiunile din sector ar putea avea ample implicaţii pentru bănci şi economie pentru că pierderile apărute acolo ar putea reduce disponibilitatea creditului şi exacerba un declin economic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Sectorul imobiliar comercial a avut parte de scăderi în ultimele decenii, însă situaţia actuală este diferită, notează The Wall Street Journal.

Proprietarii se confruntă simultan cu un declin ciclic al pieţei şi cu schimbări seculare legate de modul în care oamenii muncesc, trăiesc şi fac cumpărături. Scumpirea bruscă a creditului a provocat o scădere a valorii proprietăţilor, în timp ce munca de la distanţă şi comerţul online reduc cererea de spaţii de birouri şi retail.

Investitorii şi economiştii spun că aceste forţe nu s-au reunit la o astfel de scară din anii ’70.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală