Fermierii, foc și pară! Turcia și România stau pe munți de cereale ucrainene. Bolea: Nu le mai vor pe cele moldovenești

06 Iun. 2023, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2023, 17:34 // Actual //  Lupu Eduard

După discuția cu fermierii ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că problema nu e în importul cerealelor Ucraine, ci în imposibilitatea fermierilor moldoveni de a livra cereale pe piețele de tradiționale care cumpără direct din Ucraina. Este vorba de România unde au ajuns 30% din cerealele moldovenești și Turcia unde sunt concentrate peste 25% din cerealele ucrainene.

„Ca să imporți cereale ucrainene trebuie să ai cui vinde în Moldova. Pericolul nu este în importul cerealelor, ci în refuzul piețelor tradiționale România și Turcia de a mai cumpăra cerealele moldovenești. În prezent discutăm cu autoritățile de la Kiev ca tranzitul să fie făcut pe calea ferată ca să ajungă în portul de la Reni și Iliciovsk. Acest lucru va menține stabil prețul pentru transport rutier. Este vorba 45 de dolari or, anul trecut urmare a fluxului de mare de cereale prețul ajunsese la 75 de dolari”.

Asociația Forța Fermierilor amenință cu proteste în condițiile în care nu au ajuns la o soluție cu premierul Dorin Recean. „Am auzit din nou mai multe promisiuni foarte generale pentru perioada nedeterminată , pe când marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii riscă să se falimenteze în următoarele 2-3 luni și au comunicat acest lucru la aceasta ședința. În cadrul discuției fermierii au constatat că din păcate chiar unele promisiuni mai concrete, formulate din partea autorităților încă din martie, nu sunt realizate până în prezent. Solicitarea noastră să fie semnat de către prim-ministru un Memorandum măcar cu 4 din cele 5 revendicări , cu indicarea termenelor concrete de realizare, a fost respinsă. În situația creată, Asociația rămâne pe poziția organizării unui protest al fermierilor, care se va începe pe 7 iunie și în care vor participa agricultorii cu tehnica agricolă, care reprezintă aproape toate raioane ale țării. La prima etapa vom avea manifestații în teritoriu. Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în capitala. Revendicările rămân aceleași, formulate în Declarația din 17 mai 2023, anexată la acest comunicat”, susține Alexandr Slusari președintele Asociației Forța Fermierilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Mai 2024, 15:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 15:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Cea mai veche fabrică de lactate din Italia este deținută de trei frați. Nimic ieșit din comun, doar că la „Brazzale spa”, sunt angajate doar persoane care se află în prag de pensionare. Roberto Brazzale, unul din cei trei proprietari a precizat că printre angajați a avut și tineri de 20, 30 de ani, dar rezultatele muncii lor au fost mai mult decât dezamăgitoare.

Proiect inedit în Italia

Patronul celei mai vechi fabrici de lactate din Italia este mulțumit de angajații sextuagenari. De fapt, continuă antreprenorul, angajarea persoanelor de peste 60 de ani a fost cea mai bună alegere.

„Am avut câțiva tineri între 20 și 30 de ani în probă, care au avut rezultate dezamăgitoare. Între timp, am ascultat dificultățile profesionale ale unor prieteni și dorința de schimbare a altora: vorbim despre adevărați campioni, profesioniști cu abilități de comunicare puternice și multă energie de cheltuit pentru noi aventuri. A-i primi în companie a fost cea mai bună alegere pe care puteam să o fac”, povestește antreprenorul.

Nemulțumit de prestația angajaților tineri, antreprenorul italian în vârstă de 61 de ani s-a reorientat. Primul pe care l-a contactat pentru a i se alătura proiectului a fost un coleg din gimnaziu, Alessandro. După Alessandro a urmat Ugo, un tânăr pensionar care are ca motto „operațional 24 de ore pe zi”.

Această etichetă i se potrivește de minune, totuși Ugo bate Italia în lung și în lat după produse calitative, brânzeturi, unturi speciale și licori bahice.

Brazzale spa, cea mai veche fabrică de lactate din Italia

A urmat apoi Sonia, o altă colegă a patronului italian. Sonia are misiunea de a se ocupa de administrație și depozit. „Când eram copii, mergeam împreună la școală”, zâmbește Brazzale, patronul celei mai vechi fabrici de lactate de in Italia. Lista nu putea fi completă fără Nico, mâna dreapta a antreprenorului italian. Pe lângă cei menționați mai sunt Corrado, Gino, dar și mulți alții.

Brazzale este mulțumit de angajații săi, pe care îi cosideră „resurse formidabile”. „Noi nu facem o faptă bună. Sunt profesioniști cu mari competențe și nu aș găsi pe nimeni altcineva ca ei”, a completat anterprenorul din Italia. Deși au profesii diferite, pasiunea pentru mâncare i-a unit într-un proiect inedit, potrivit Profit.ro.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău