ANRE discută cu experții privind achiziția energiei electrice. Ce acțiuni s-au întreprins în săptămâna curentă

21 Mai 2021, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Mai 2021, 09:51 // Actual //  MD Bani

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat despre participarea reprezentanților săi în cadrul a două ședințe cu reprezentanți din extern, ce au  vizat și subiecte ce țin de achiziția energiei electrice.

Potrivit ANRE, pe data de 19 mai 2021, Eugen Carpov, director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a participat la Adunarea președinților autorităților de reglementare, membre ale Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic (ERRA), care în acest an a avut loc în regim online.

Pe ordinea de zi a reuniunii au fost incluse mai multe subiecte, printre care privind acordurile de cumpărare a energiei electrice în regiune și impactul creșterii utilizării energiei regenerabile la nivel mondial. De asemenea, acest format al discuțiilor a oferit o oportunitate excelentă de informare reciprocă privind ultimele evoluții în domeniul de reglementare, dar și despre problemele existente în sectoarele electroenergetic și de gaze naturale.

La final, participanții au discutat aspecte ce țin de activitatea curentă a organizației și viitoarele programe care urmează să fie implementate în cadrul ERRA.

Totodată, în ziua următoare, pe data de 20 mai 2021, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a participat la a 19-a ședință internațională a experților din domeniul supravegherii energetice din cadrul statelor membre ale CSI. Echipa ANRE a fost condusă de Adrian Gorodenco, șef Departament supraveghere energetică.

Ședința a fost organizată de către serviciul de stat al Federației Ruse „ROSTEHNADZOR” cu participarea reprezentanților Republicii Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, Tadjikistan, Uzbekistan și Kazahstan.

În cadrul ședinței au fost discutate mai multe subiecte și anume:

  • Organizarea activității de supraveghere energetică: experiențele naționale ale țărilor CSI și perspectivele;
  • Necesitatea armonizării progresive a documentelor normativ-tehnice cu privire la amenajarea și exploatarea instalațiilor electrice;
  • Dezvoltarea domeniului electroenergetic în vederea asigurării alimentării fiabile cu energie electrică a consumatorilor;
  • Îmbunătățirea sistemului de producere al întreprinderilor energetice utilizând instrumente moderne de digitalizare;
  • Sisteme și mijloace avansate de asigurare a siguranței personalului la efectuarea lucrărilor în instalațiile electrice.

În cadrul ședinței reprezentanții ANRE au prezentat progresele și activitățile desfășurate în anii precedenți, precum și ajustările cadrului legislativ și normativ efectuate drept urmare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de asociere cu UE și preluarea celor mai bune practici în domeniul supravegherii energetice.

„Majoritatea țărilor CSI au apreciat înalt progresele înregistrate de ANRE și au solicitat răspândirea acestor informații în cadrul structurilor și țărilor CSI, pentru un schimb activ de experiență în domeniu.”, se arată în cadrul unui comunicat de presă al ANRE.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău