ANRE discută cu experții privind achiziția energiei electrice. Ce acțiuni s-au întreprins în săptămâna curentă

21 Mai 2021, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Mai 2021, 09:51 // Actual //  MD Bani

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat despre participarea reprezentanților săi în cadrul a două ședințe cu reprezentanți din extern, ce au  vizat și subiecte ce țin de achiziția energiei electrice.

Potrivit ANRE, pe data de 19 mai 2021, Eugen Carpov, director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a participat la Adunarea președinților autorităților de reglementare, membre ale Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic (ERRA), care în acest an a avut loc în regim online.

Pe ordinea de zi a reuniunii au fost incluse mai multe subiecte, printre care privind acordurile de cumpărare a energiei electrice în regiune și impactul creșterii utilizării energiei regenerabile la nivel mondial. De asemenea, acest format al discuțiilor a oferit o oportunitate excelentă de informare reciprocă privind ultimele evoluții în domeniul de reglementare, dar și despre problemele existente în sectoarele electroenergetic și de gaze naturale.

La final, participanții au discutat aspecte ce țin de activitatea curentă a organizației și viitoarele programe care urmează să fie implementate în cadrul ERRA.

Totodată, în ziua următoare, pe data de 20 mai 2021, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a participat la a 19-a ședință internațională a experților din domeniul supravegherii energetice din cadrul statelor membre ale CSI. Echipa ANRE a fost condusă de Adrian Gorodenco, șef Departament supraveghere energetică.

Ședința a fost organizată de către serviciul de stat al Federației Ruse „ROSTEHNADZOR” cu participarea reprezentanților Republicii Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, Tadjikistan, Uzbekistan și Kazahstan.

În cadrul ședinței au fost discutate mai multe subiecte și anume:

  • Organizarea activității de supraveghere energetică: experiențele naționale ale țărilor CSI și perspectivele;
  • Necesitatea armonizării progresive a documentelor normativ-tehnice cu privire la amenajarea și exploatarea instalațiilor electrice;
  • Dezvoltarea domeniului electroenergetic în vederea asigurării alimentării fiabile cu energie electrică a consumatorilor;
  • Îmbunătățirea sistemului de producere al întreprinderilor energetice utilizând instrumente moderne de digitalizare;
  • Sisteme și mijloace avansate de asigurare a siguranței personalului la efectuarea lucrărilor în instalațiile electrice.

În cadrul ședinței reprezentanții ANRE au prezentat progresele și activitățile desfășurate în anii precedenți, precum și ajustările cadrului legislativ și normativ efectuate drept urmare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de asociere cu UE și preluarea celor mai bune practici în domeniul supravegherii energetice.

„Majoritatea țărilor CSI au apreciat înalt progresele înregistrate de ANRE și au solicitat răspândirea acestor informații în cadrul structurilor și țărilor CSI, pentru un schimb activ de experiență în domeniu.”, se arată în cadrul unui comunicat de presă al ANRE.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO