Un oligarh rus anunță cea mai mare teamă a lui Putin. Nu Crimeea reprezintă amenințarea supremă

07 Iul. 2023, 05:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2023, 05:46 // Actual //  bani.md

Mihail Hodorkovski, un oligarh rus în vârstă de 60 de ani, care în trecut era în grațiile președintelui rus, acum a devenit un critic vehement al regimului de la Kremlin. Omul de afaceri spune că Vladimir Putin are ”o singură linie roșie adevărată”, care nu poate fi depășită și nici măcar pierderea Crimeei nu reprezintă o amenințare supremă.

Hodorkovski a condus compania de energie Yukos înainte de a petrece un deceniu în închisoare în Rusia, pentru ceea ce criticii au numit acuzații motivate politic. El a analizat acum dacă liderul rus ar folosi armele nucleare în cazul în care Ucraina ar încerca să recupereze teritoriul anexat al Crimeei, potrivit Newsweek.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis vara trecută să inverseze anexarea Rusiei din 2014 a peninsulei din Marea Negră. Fortificații extinse au fost observate de-a lungul coastei Crimeii și a bazei navale rusești din Sevastopol, în timp ce Rusia se pregătește pentru un avans ucrainean.

Mulți se tem că o încercare a Ucrainei de a recuceri Crimeea ar fi o graniță cheie pentru Putin. Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat în mai că pierderea controlului asupra Crimeii ocupate este o „linie roșie” pentru președintele rus.

„Există o singură linie roșie reală pentru Putin – o amenințare fizică directă pentru el însuși”, a declarat Hodorkovski de la Londra, unde locuiește acum în exil. „Așadar, orice altă situație care permite un anumit spațiu de manevră lui Putin însuși nu este cu adevărat o linie roșie, în ceea ce îl privește”.

Hodorkovski, care a fost desemnat „agent străin” de către Kremlin, a fost unul dintre primii susținători ai schimbării democratice în Rusia, criticând corupția endemică la o întâlnire televizată cu Putin la începutul anului 2003. Hodorkovski a fost grațiat de președintele rus în 2013.

Fostul director de companie petrolieră din Rusia a spus că el crede că Putin nu a folosit până acum armele nucleare în războiul împotriva Ucrainei, pentru că „își dă seama că folosirea armelor nucleare nu îi va oferi o victorie imediată, dar cu siguranță se va sfârși cu o înfrângere imediată a regimului lui Putin.”

Hodorkovski a spus că nu este sigur care ar putea fi „declanșatorul” pentru Putin pentru utilizarea armelor nucleare, „pentru că este foarte greu să judeci ce se întâmplă în capul lui Putin și starea psihică a lui Putin”.

„Ar putea fi Crimeea, ar putea fi retragerea forțelor armate ruse în alte părți ale liniei frontului”, a spus el.

Hodorkovski a avertizat că convingerea lui Putin că alianța militară NATO va fi „imediat” implicată în conflict, în cazul în care ar folosi arme nucleare „se diluează puțin câte puțin în acest moment, cu timpul”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală