S-au retras masiv banii din bancomate! În timpul rebeliunii mercenarilor Wagner rușii au scos 1 miliard de dolari

12 Iul. 2023, 15:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iul. 2023, 15:54 // Actual //  Lupu Eduard

Rușii au retras 100 de miliarde de ruble (apriximativ 1,1 miliarde de dolari) din bănci în timpul panicii apărute când luptătorii grupului paramilitar Wagner se deplasau spre Moscova luna trecută, în cadrul marșului lor „pentru dreptate”, a anunțat marți, 11 iulie, Banca Centrală a Rusiei, potrivit The Moscow Times.

„Nevoia de numerar a crescut în iunie și a dus la un flux de lichidități de 500 de miliarde de ruble”, a transmis banca centrală, într-un raport lunar de politică monetară.

O cincime din această sumă a fost retrasă în perioada 23-25 iunie, când liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat revolta sa de scurtă durată, al cărei final l-a negociat rapid.

A fost cea mai mare creștere a cererii de numerar după ce Rusia a anunțat mobilizarea militară parțială în toamna anului 2022, care a stârnit, de asemenea, panică și a declanșat un val de emigrare din țară, potrivit site-ului de știri RBC.

Banca Centrală a Rusiei a precizat că retragerile nete nu au perturbat politica sa monetară și că acestea vor fi luate în considerare la stabilirea viitoarelor operațiuni cu băncile.

Revolta grupului Wagner a împins, de asemenea, rubla rusă la minimele ultimelor 15 luni, pe fondul scăderii veniturilor din exporturi.

Guvernatoarea Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat săptămâna trecută că deprecierea continuă a rublei riscă să crească inflația și să forțeze banca să își ajusteze rata cheie a dobânzii, care se menține la 7,5% de aproape un an.

Criza declanșată de disputa de luni de zile a lui Prigojin cu conducerea militară a Rusiei a dus, de asemenea, la epuizarea zborurilor din Moscova, în timp ce trupele Wagner mărșăluiau spre capitala rusă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 13:12 // Actual //  Lupu Eduard

Romgaz a înregistrat, la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, o sucursală în Chișinău.

“Demersul înregistrării Sucursalei ROMGAZ la Chișinău se înscrie în sfera acțiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activității de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030. Romgaz dorește să contribuie la asigurarea securității în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat”, spune Răzvan Popescu, CEO-ul companiei.

„În perioada imediat următoare, Romgaz va realiza demersurile necesare obținerii licenței de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Suntem convinși că prezența Romgaz în Republica Moldova și tranzacționarea gazelor naturale pe piața centralizată din Republica Moldova va contribui eficient la liberalizarea pieței gazelor naturale din această țară și la crearea premiselor necesare stabilirii unui preț real în beneficiul consumatorilor”, a adăugat. Aristotel Jude, Director General Adjunct.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%.

În 2013 Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acționarul unic al Romgaz BLACK SEA LIMITED (înființată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău