O companie aeriană din Moldova a ajuns al patrulea operator din România după numărul de pasageri transportați

14 Iul. 2023, 13:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iul. 2023, 13:52 // Actual //  bani.md

Compania aeriană HiSky anunţă că 537.000 de persoane au zburat cu HiSky în 2023, de peste două ori şi jumătate mai mult faţă de perioada similară a anului trecut (194.000 de pasageri). Compania ajunge pe locul 4 în România, după cota de piaţă, după Wizzair, Ryanair şi Tarom.

”Compania aeriană HiSky continuă să depăşească recorduri în rata de creştere a numărului de pasageri. 537.000 de persoane au zburat cu HiSky în 2023, conform datelor de trafic, raportate la jumătatea anului. Prin comparaţie, în primele şase luni ale anului anterior, compania înregistra un număr de 194.000 de pasageri. Conform estimărilor bazate pe cursele planificate în acest sezon, numărul de un milion de pasageri transportaţi, în acest an, va fi atins în luna septembrie. Raportul consolidează poziţia HiSky ca cel de-al patrulea cel mai mare operator aerian pe piaţa din România, după Wizzair, Ryanair şi Tarom şi a doua cea mai importantă companie aeriană înregistrată în ţara noastră”, anunţă compania.

Cel mai semnificativ volum de trafic a fost înregistrat în luna iunie, cu 160.000 de pasageri, dublu faţă de 2022, urmată, în ordine, de lunile mai şi aprilie cu 110.000, respectiv 107.000.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Am prevăzut faptul că sezonul de vară al acestui an se va apropia de valorile din 2019, în ceea ce priveşte cerinţa pentru servicii de transport aerian de pasageri. Compania noastră a început operarea în 2020, deci, pentru noi, acesta este primul sezon în care avem ocazia de ne a demonstra capacitatea într-o piaţă care funcţionează în parametri. Anii de pandemie, deşi extrem de complicaţi, ne-au dat timp pentru a pregăti această creştere. Am cumpărat aeronave noi şi am reuşit să ne construim o flotă pe care ne putem baza, astfel încât să nu fim nevoiţi să anulăm curse, din cauza problemelor tehnice. Operăm pe rute regulate către cele mai căutate destinaţii şi avem parteneriate cu cei mai mari touroperatori. Această serie de decizii bune pe care am reuşit să le luăm se reflectă pe deplin în cifre”, spune Iulian Scorpan, CEO HiSky.

În ceea ce priveşte traficul pe cele trei baze operaţionale ale companiei, Otopeni rămâne aeroportul cu cea mai importantă contribuţie la volumele înregistrate, cu 252.000 de pasageri, urmat de aeroportul Chişinău, cu 152.000 şi Cluj, cu 92.000.

HiSky operează din România zboruri internaţionale directe cu plecare de pe aeroporturile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Baia Mare către Barcelona, Malaga, Tel Aviv, Bruxelles, Paris şi Dublin. Din Republica Moldova, pasagerii pot călători cu HiSky către noua destinaţii externe: Milano, Paris, Dublin, Frankfurt, Tel Aviv, Roma, Bologna, Londra şi Veneţia.

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală