Comoara de 500.000 de dolari descoperită în burta unei balene. Un kilogram costă cât o mașină de lux

14 Iul. 2023, 05:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2023, 05:43 // Actual //  Lupu Eduard

Un cercetător de la Universitatea Las Palmas din Spania a făcut o descoperire neobișnuită pe o plajă din Insulele Canare.

Antonio Fernandez Rodriguez a fost uimit să descopere o adevărată comoară în interiorul unei balene moarte, eșuată la țărm. Expertul a găsit aproximativ 9,5 kilograme de chihlimbar în burta cașalotului, o substanță denumită ”aurul plutitor”, care valorează în total peste 500.000 de dolari.

Uriașa cantitate de chihlimbar din interiorul balenei i-ar fi rupt intestinul, cauzându-i moartea pe plaja de pe insula spaniolă, susțin cercetătorii, potrivit Live Science.

Chihlimbarul este folosit în industria parfumurilor și se poate vinde cu peste 50.000 de dolari kilogramul, atât cât ar costa o mașină de lux, precum Cadillac, Mercedes sau Lexus. Cantitatea găsită în Insulele Canare cântărea aproximativ 21 de lire sterline (9,5 kilograme) și se poate vinde cu aproximativ 550.000 de dolari.

Antonio Fernández Rodríguez, cercetător în domeniul sănătății animale de la Universitatea din Las Palmas, săpa în interiorul carcasei balenei eșuate pe plajă pentru a încerca să-și dea seama cum a murit, când a dat peste o bucată blocată în intestinul balenei.

Chihlimbarul părea să fi rupt intestinul balenei, ducând la moartea acesteia și, eventual, eșuarea ei pe plajă.

Doar 1% până la 5% dintre cașaloți (Physeter macrocephalus) dispun de chihlimbar – o secreție din canalul biliar despre care se crede că acoperă obiectele indigeste pe care animalul le-a mâncat.

În mod normal, balenele regurgitează aceste obiecte, dar când nu o fac, chihlimbarul ajută la protejarea organelor balenei de materialele ascuțite.

Această substanță rară a fost folosită în fabricarea parfumurilor de sute de ani, deoarece poate ajuta un parfum să se lipească de pielea unei persoane – și, în timp ce alternativele sintetice au fost inventate de atunci, unele companii încă o folosesc pentru anumite parfumuri.

Caşaloţii au fost una dintre cele mai căutate specii din industria istorică a vânătorii de balene, iar vânătoarea excesivă a făcut ca populaţia lor să scadă. Dar, în timp ce populația globală de cașaloți pare să se fi stabilizat de la declinul vânătorii de balene la sfârșitul secolului al XX-lea, specia este încă considerată vulnerabilă.

În Uniunea Europeană, care include Insulele Canare, comerțul cu chihlimbar este legal. Rodríguez a declarat că speră să vândă această bucată nou descoperită și să folosească veniturile pentru a sprijini victimele unei erupții vulcanice din 2021 de pe La Palmas, care a devastat părți ale insulei, cauzând daune estimate la 929 de milioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău