Apel la dedolarizare: Rusia cere țărilor din Asia de Sud-Est să renunțe la dolar

16 Iul. 2023, 04:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iul. 2023, 04:53 // Actual //  bani.md

Economia Rusiei se frământă, iar Moscova vrea să o susțină atât de mult încât îndeamnă în mod repetat țările să tranzacționeze în orice monedă, în afară de dolarul american.

Joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost în Indonezia, unde a cerut țărilor din Asia de Sud-Est să renunțe la dolar și, în schimb, să folosească propriile monede naționale pentru a tranzacționa cu Rusia.

Comerțul Rusiei cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est – un bloc interguvernamental format din 10 țări – a scăzut cu 4,4% în 2022 față de un an în urmă. Cifrele comerciale deprimate sunt rezultatul sancțiunilor occidentale drastice împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, a declarat Ministerul de Externe rus într-o declarație de marți înainte de un summit al asociației desfășurat în Indonezia.

„Pentru a ajuta la corectarea situației, este luată în considerare problema desfășurării consultărilor privind utilizarea monedelor naționale în tranzacții”, a spus Ministerul de Externe, potrivit comunicatului.

Comentariile lui Lavrov care promovează valute non-dolar pentru comerțul cu Rusia fac ecou comentarii recente ale președintelui Vladimir Putin, care a susținut și utilizarea monedelor locale în ultimele săptămâni.

Lavrov a criticat egocentrismul occidental

Sancțiunile conduse de Occident au afectat grav economia Rusiei – țara a înregistrat un excedent de cont curent de 5,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului 2023 – marcând o scădere masivă de 93% față de un excedent record de 76,7 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Rusiei. datele băncii centrale publicate marți.

Industria sa auto – un sector economic cheie – s-a prăbușit, cu vânzări de un sfert din ceea ce erau înainte de război, au declarat joi cercetătorii de la Yale Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian lui Phil Rosen, de la Insider.

Lavrov și-a dublat poziția de dedolarizare într-un interviu acordat Kompas, un agent de știri indonezian, publicat miercuri, în care a criticat „egocentrismul occidental”.

Din cauza confiscării rezervelor valutare ale Rusiei în SUA și Europa, comunitatea globală înțelege din ce în ce mai mult că nimeni nu este imun de confiscarea activelor corporale stocate în jurisdicția occidentală”, a declarat Lavrov pentru Kompas, potrivit unei transcriere postată. prin publicație.

Nu se limitează doar la Rusia, alte câteva țări își reduc constant dependența de dolarul american, începând să treacă la utilizarea unor sisteme alternative de plată și calcul prin monede naționale”, a spus Lavrov.

Dolarul a fost moneda de rezervă a lumii încă din cel de-al Doilea Război Mondial, jucând un rol crucial în comerțul mondial. Dar sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au speriat atât de mult alte țări, încât acum aliniază monede de rezervă pentru comerț. De asemenea, ei repatriează rezervele de aur pentru păstrare.

Analiștii au analizat dezbaterea dedolarizării, cel puțin doi economiști de top susținând că dominația dolarului verde se va diminua, dar nu pe termen scurt.

Chiar și așa, stăpânirea biletului verde asupra sistemului financiar mondial este atât de puternică încât a reprezentat aproape 90% din tranzacțiile globale în valută, potrivit unui sondaj din 2022 al Bank of International Settlements, o organizație ai cărei membri sunt bănci centrale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală