Auditul internațional la Moldovagaz a fost finalizat, iar noi vom lua o decizie în baza concluziilor cum abordăm situați cu Gazprom ce facem mai departe. Atunci când s-a discutat în octombrie 2021 în acel protocol s-a menționat că în baza acestui audit Moldova va trebui să vină cu propunere de soluționare acestor datorii, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov în podcastul Ziarului de Gardă.
Parlicov, în cadrul podcastul, a spus că rezultatele auditului sunt interesante.
„Pentru noi este important nu care este cuantumul datoriei dar structura ei. Care este motivul din care s-au acumulat aceste datorii. O parte dintre ele s-au format din neajustarea tarilor la timp. Este ok, este așa tip de datorii și trebuie rambursate. Sunt alte datorii bani pe care întreprinderea nu-i poate recuperă. Este vorba de datoriile MGFEL față de Termoelectrica, Termoelectrica față de Moldovagaz și Moldovagaz față de Gazprom. Este un lanț.”, a punctat Victor Parlicov.
Ministrul Energiei a scos în evidență și datorii care s-au acumulat din vina Moldovagaz. Este vorba de bani cheltuiți irațional.
„Compania a făcut anumite cheltuieli care nu au fost justificate și care nu a fost acceptate de reglementatorul ANRE, respectiv consumatorul pentru ele nu plătește, dar cheltuiala a fost făcută, banii undeva s-au dus. Ideea este că Moldovagaz se credita de la Gazprom. Auditul a scos în evidența astfel de cheltuieli pentru o perioadă. Mai sunt și alte perioade și suma este impresionantă. Dacă nu se va ajunge la o soluționare amiabilă în problema datoriilor cu Gazprom, cel mai probabil se va ajunge la un litigiu internațional”, a mai spus Parlicov.
Conform contractului semnat pe 10 august 2021 cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma A.S. din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co. Limited din Marea Britanie, companiile urmau cu exactitate să elucideze constituirea datoriei Moldovagaz față de concernul rus, pentru gazele naturale livrate malului drept, în perioada din 27 august 1991 şi până la 31 octombrie 2021.
Gazprom susține că Moldovagaz ar avea o datorie istorică de 709 milioane dolari cu tot cu penalități. Or, la semnarea protocolului adițional la contractul de livrare a gazului de la sfârșitul lunii octombrie 2021, autoritățile de la Chișinău și-au asumat angajamentul de a audita creanțele.