Putin lovește Occidentul în Rusia. Jaful național trece pe la Kremlin: ”Este ca în Venezuela”

23 Iul. 2023, 07:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Iul. 2023, 07:24 // Actual //  bani.md

În prezent, la mai mult de 500 de zile de la declanșarea invaziei Ucrainei de către Putin, în Rusia se petrece un fenomen, care nu s-ar putea întâmpla într-o țară democrată. Președintele rus a dat undă verde unui adevărat jaf național, o campanie de naționalizare a firmelor străine, ”ca în Venezuela”.

Oligarhii își unesc forțele să participe la o așa-zisă ”privatizare 2.0” pentru a pune mâna pe fabricile deținute de companiilor occidentale în Rusia, care se retrag acum din țară. Însă toate afacerile trec pe la Kremlin, iar noii proprietari trebuie să fie oameni loiali președintelui Vladimir Putin, potrivit unei analize din Financial Times.

La câteva luni după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, un veteran al privatizărilor în masă ale Rusiei din anii 1990 a primit un apel de la un „prieten de altădată”. „Aceasta este privatizarea 2.0!” a exclamat entuziast prietenul, sugerând că își unesc forțele „ca în vremurile bune” pentru a pune mâna pe fabrici deținute de companii occidentale care acum doreau să se retragă din Rusia din cauza războiului din Ucraina.

”Bătaia pe firme străine” are paralele cu prima mare vânzare a Rusiei după prăbușirea Uniunii Sovietice, când oligarhii legați de Kremlin au smuls active de prim rang la prețuri de chilipir.
Apoi, preluarea unui amplasament industrial din epoca sovietică a necesitat stăpânirea unei noi lumi a finanțelor și a afacerilor rusești, unde disputele s-au încheiat adesea în raiduri corporative sau chiar crime.
Acum, activele oferite sunt toate occidentale, iar potențialii cumpărători au nevoie de legături strânse cu președintele rus. „Este ca Venezuela”, a spus un om de afaceri din Moscova. „Ei dau tot ce este mai bun prietenilor lor . . . și atunci totul va merge la gunoi.”
În primele luni ale invaziei de anul trecut, o mulțime de companii occidentale au anunțat planuri de a se retrage din Rusia. Sancțiunile făceau afacerile aproape imposibile, iar prejudiciul reputației cauzat de ședere nu a meritat riscurile.

Naționalizarea firmelor occidentale din Rusia

Potrivit datelor de la Școala de Economie din Kiev, mai puțin de 300 dintre cele peste 3.350 de companii străine mari care dețineau active în Rusia au plecat deja și aproximativ 500 sunt în proces de retragere.
La aproape un an și jumătate de război, situația celor care au rămas – printre care PepsiCo, Philip Morris, Mars, UniCredit și Raiffeisenbank din Austria – a luat o întorsătură spre rău.

În schimb, ambele sunt acum controlate de către pritenii loiali regimului. O rudă apropiată a lui Ramzan Kadîrov, liderul puternic al Ceceniei, va conduce afacerea lui Danone. Taimuraz Bolloev, un prieten personal al lui Putin, care are legături de afaceri cu cei mai puternici aliați ai președintelui, este noul șef al fabricii de bere Baltika a Carlsberg.

„Abordarea Kremlinului a fost următoarea: dacă [companiile occidentale] doresc să plece, lăsați-le să plece, dar nu înainte de a scoate o taxă uriașă”, a spus o persoană implicată în mai multe ieșiri recente. „Și apoi s-a schimbat o mentalitate: de ce ar trebui să plătim? Să o luăm pur și simplu.”

„Aceasta este o renaționalizare. Proprietatea privată este, din punct de vedere tehnic, deținută de stat, dar controlată de indivizi numiți de cei aflați la putere. Acești mini-, midi- și macro-oligarhi sunt obligați să împartă super-profiturile cu statul și să ia în considerare interesele grupului de guvernământ”, a declarat Andrei Kolesnikov, expert la Carnegie Endowment for International Peace.

„Beneficiarii sunt cei care se bucură de încrederea lui Putin și merită recunoștința lui, precum Kadîrov. Acesta este un amestec de capitalism de stat și feudalism”.

Înainte ca Putin să semneze duminică un ordin de naționalizare a operațiunilor rusești ale Danone și Carlsberg, ambele companii se numărau printre sutele care finalizau vânzările către cumpărători locali și așteptau aprobarea statului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală