Războiul sângeros provocat de Vladimir Putin în Ucraina a dus la pierderea a zeci de mii de vieți omenești de ambele părți, dar a bulversat și piețele internaționale financiare, energetice și alimentare. Criza a lovit și relațiile comerciale dintre China și Rusia, iar importurile Beijingului de la Moscova au scăzut în luna iulie 2023 cu 8%, pentru prima dată din februarie 2021.
Importurile Chinei din Rusia au scăzut în iulie, prima scădere lunară din ultimii 2 ani și jumătate, când importurile de petrol și alte bunuri au început să crească constant după izbucnirea conflictului din Ucraina, au arătat marți datele vamale chineze, potrivit Investing.
Importurile Chinei din Rusia s-au redus luna trecută cu 8%, până la 9,2 miliarde de dolari, față de anul precedent, în contrast cu creșterea de 15,7% din iunie, conform calculelor bazate pe datele Administrației Generale a Vămilor. China a cumpărat la preț redus petrol rusesc, cărbune și anumite metale de la Moscova.
Importurile totale ale Chinei s-au contractat cu 12,4% luna trecută din cauza scăderii cererii interne, contrar așteptările analiștilor, care prognozau o scădere de doar 5,0%.
În schimb, exporturile Chinei către Rusia au crescut cu 52% în iulie, până la 10,28 miliarde de dolari, mult mai lent decât creșterea de 90,9% înregistrată în iunie 2023.
Valoarea comerțului bilateral dintre China și Rusia a scăzut la 19,49 miliarde de dolari în iulie de la 20,83 miliarde de dolari din iunie, care a fost cea mai mare de la începutul războiului din Ucraina.
Agenția vamală chineză nu a publicat date care să ofere o defalcare a importurilor atât pe țară, cât și pe produs.
Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, ministrul de Externe al Chinei Wang Yi i-a spus luni omologul său rus Serghei Lavrov, într-o conversație telefonică, că China va menține o poziție independentă și imparțială față de Ucraina, în timp ce se străduiește să găsească o soluție politică la această problemă.
Asta, după ce China a participat la summitul privind procesul de pace din Ucraina de la Jeddah, din Arabia Saudită, alături de India, Brazilia, Africa de Sud, dar și SUA, Marea Britanie și UE, dar fără Rusia.
Deși exporturile Chinei către Rusia s-au menținut relativ bine în comparație cu cererea scăzută din alte părți, acestea au reprezentat o mică parte din exporturile totale, la doar 3% în perioada ianuarie-iulie.