Rusia estimează că va vinde gaze naturale Chinei la jumătate din preţul cerut cumpărătorilor europeni

10 Sept. 2023, 10:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Sept. 2023, 10:57 // Actual //  bani.md

Preţul pentru gazele naturale ruseşti livrate Chinei prin conductă ar urma să scadă treptat în următorii ani şi va fi la aproximativ jumătate din cel cerut de Moscova pentru gazele livrate Europei, potrivit unui document al Guvernului rus, consultat vineri de Reuters.

De asemenea, exporturile de petrol ale Rusiei sunt aşteptate să scadă anul viitor, potrivit prognozelor economice până în 2026 trimise premierului rus Mihail Mişustin.

Conform acestui document, consultat de Reuters, preţul pentru gazele naturale ruseşti livrate prin conductă Turciei şi Europei este aşteptat să scadă în acest an până la 501,6 dolari pentru 1.000 de metri cubi, pentru a ajunge la 481,7 dolari pe mia de metri cubi în 2024, de la un preţ de 983,8 dolari pe mia de metri cubi în 2022. În cazul gazelor naturale livrate Chinei, preţul este aşteptat să scadă până la o medie de 297,3 dolari pe mia de metri cubi în 2023 şi la 271,6 dolari pe mia de metri cubi în 2024.

Aceste estimări oferă un indiciu cu privire la contractul de 400 de miliarde de dolari, cel mai mare contract semnat vreodată de Gazprom, pentru furnizarea de gaze naturale firmei China National Petroleum Corp. via conducta Power of Serbia. Preţul plătit de China pentru gazele naturale ruseşti livrate prin conductă nu a fost niciodată făcut public de Guvernul de la Moscova sau gigantul rus Gazprom, de la debutul livrărilor în 2019, însă analiştii suspectează de multă vreme că este vorba de un preţ mult mai mic decât cel la care Rusia vinde gaze Europei.

Iarna trecută, Europa a reuşit să depăşească problemele apărute în urma reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti, graţie eforturilor sale de a reduce consumul de energie şi a găsi alţi furnizori, precum vânzătorii de gaze naturale lichefiate.

Tot conform documentului consultat de Reuters, exporturile de ţiţei ale Rusiei ar urma să scadă în acest an până la 247 milioane de tone, de la 248,2 milioane de tone în 2022. Prognozele Moscovei arată spre o nouă scădere anul viitor, până la 240 milioane de tone, pentru ca în 2025 să revină pe creştere, la 247 milioane de tone.

Documentul menţionat arată că preţul la export pentru ţiţeiul rusesc este estimat la 71,3 dolari per baril în 2024, comparativ cu 79,6 dolari per baril în 2022 şi cel de 63,4 dolari per baril aşteptat în acest an, dar peste plafonul de preţ de 60 dolari per baril impus de Occident.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală