Piața imobiliară! Schimbare surprinzătoare. Creditele imobiliare au coborât sub 10%

15 Sept. 2023, 10:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2023, 10:40 // Actual //  Lupu Eduard

Repulica Moldova înregistrează o reducere semnificativă a dobânzilor la creditele imobiliare pentru persoanele fizice, cu rate anuale sub 10%, conform datelor din luna iulie 2023. Această tendință reprezintă o veste bună pentru consumatori și a readus vitalitatea în piața imobiliară din țară.

Economistul Veaceslav Ioniță subliniază că această scădere a dobânzilor a reanimat procesul de creditare pentru persoanele fizice, care a cunoscut o perioadă de restrângere în ultimii ani. Înainte de 2017, persoanele fizice contractau lunar credite imobiliare de până la 70 milioane lei de la bănci. După această dată, procesul de creditare a cunoscut o creștere exponentială, ajungând în septembrie 2021 la un impresionant 525 milioane lei lunar, de 7,5 ori mai mult decât media obișnuită dinainte de 2017.

Însă, criza și inflația din 2021-2022 au dus la înăsprirea politicii monetare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ceea ce a dus la creșterea dobânzilor la credite, inclusiv cele imobiliare, și la o reducere semnificativă a procesului de creditare. În lunile octombrie 2022 până în ianuarie 2023, volumul creditelor imobiliare noi a atins un minim de 100 milioane lei lunar, de 5 ori mai puțin decât nivelul maxim din 2021.

Cu toate acestea, datele recente indică o revenire semnificativă a pieței imobiliare. În iulie 2023, volumul creditelor imobiliare noi a fost de 272 milioane lei, aproape triplu față de minimul înregistrat acum jumătate de an.

Mai mult, inflația și creșterea costului banilor au determinat migrația consumatorilor spre creditele în valută. Această schimbare a fost înregistrată în mod semnificativ în luna decembrie 2022, când creditele imobiliare în valută au atins un record istoric de 42,5%. Cu relaxarea politicii monetare a BNM și politica clară de descurajare a creditării în valută, în iulie 2023, creditele imobiliare noi în valută au reprezentat doar 2,4%.

Cu toate acestea, deși asistăm la o creștere a creditării imobiliare, portofoliul total de credite imobiliare din sistemul bancar nu a înregistrat creșteri semnificative în acest an, crescând cu doar 20 milioane lei în primele 7 luni ale anului, comparativ cu 900 milioane lei în 2022 și 3,5 miliarde lei în 2021. Se preconizează că creșterea reală a creditării imobiliare va fi vizibilă în trimestrele următoare, indicând astfel încheierea crizei și revenirea la normal în piața imobiliară din Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău