Gazul scump se ieftinește, dar nu la 13 lei! Parlicov: Nu pot promite

15 Sept. 2023, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2023, 12:48 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o apariție recentă în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodi”, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că cifrele vehiculate cu privire la reducerea tarifului la gaz sunt estimative și că nu poate face promisiuni definitive. „Sunt cifre estimative. Dacă eu ca ministru voi spune că va fi un tarif de 13 lei per metrul cub, atunci toți ar trebui să aștepte acest lucru”, a explicat el, evidențiind complexitatea procesului de stabilire a tarifelor la gaz.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a adus o altă perspectivă în dezbatere, afirmând că pentru a ajunge la un tarif de 13 lei pe metrul cub, prețul de achiziție al gazului trebuie să fie de 350 de dolari. Această declarație a fost însoțită de speculații cu privire la costurile reale ale achiziției de gaz pentru Moldova.

De asemenea, Alexandr Slusari și Sergiu Tofilat au exprimat opinii similare, sugerând că tariful la gaz ar putea fi redus până la 13 lei pe metrul cub. Cu toate acestea, Victor Parlicov a menționat că situația reală este mai complexă și în prezent se analizează diferite scenarii și impactul pe care acestea le-ar avea asupra economiei și consumatorilor.

În prezent, tariful la gaz este 18,05 lei metrul cub și s-a redus la începutul lunii iunie de la 29,27 de lei metrul cub.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

20 Mai 2024, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 08:13 // Actual //  Lupu Eduard

A fost suficientă revenirea neaşteptată pe social media a lui Keith Gill, poreclit Roaring Kitty, care a contribuit la aprinderea freneziei acţiunilor meme în 2021, pentru ca valoarea acţiunilor GameStop, un retailer american de jocuri video, să sară din nou până la cer.

Creşterea nu a avut nimic de-a face cu fundamentele companiei, ci cu o postare a Pisicuţei pe platforma de socializare X.

Acţiunile GameStop au urcat cu 74% după ce contul administrat de traderul Keith Gill a distribuit o memă pe X, marcând prima sa postare din trei ani. Acţiunile au fost oprite de la tranzacţionare de mai multe ori din cauza volatilităţii.

Acţiunile AMC Entertainment, o altă acţiune memă, au urcat cu 78%. Acţiunile Reddit au crescut cu aproxi­mativ 9%. Acţiunile platfor­mei Robinhood Markets, care a sus­pendat achiziţiile de acţiuni meme în timpul freneziei din 2021, au avansat cu 4%.

Creşterea în forţă a acţiunilor GameStop a prins pe picior greşit short sellerii companiei. Aceştia stăteau pe câştiguri de 392 mil. dolari după primele patru luni ale anului, însă în urma avansului acţiunilor companiei, câştigurile respective au dispărut, iar short sellerii, unii dintre cei mai urâţi pariori, care fac bani din necazul altora, au rămas cu pierderi pe hârtie de peste 1,2 mld. dolari, potrivit CNN.

Acţiunile meme se referă la acţiunile companiilor care sunt extrem de populare online, în principal graţie discuţiilor de pe forumurile Reddit şi TikTok, şi sunt tranzacţionate febril de investitorii de retail, împingându-le preţurile foarte sus indiferent de rezultatele sau perspectivele companiilor.
Unindu-şi forţele pentru a cumpăra acţiuni GameStop şi a le creşte valoarea, traderi individuali în frunte cu Keith Gill au pornit o luptă împotriva fondurilor de hedging care profitau de pe urma businessului în declin al retailerului de jocuri video.

Ca urmare a raliului din 2021, short-sellerii au pierdut peste 6 miliarde de dolari în termeni anuali, iar unele fonduri de hedging populare au fost lovite deosebit de puternic.
De această dată, însă, fondurile de hedging au fost mai bine pregătite. Mario Iachini, vicepreşedinte la Vanda Research, a declarat pentru Yahoo Finance că fondurile respective sunt mai pregătite să facă faţă volatilităţii unor astfel de acţiuni după ce şi-au învăţat lecţiile după dezastrul din 2021.

Deşi febra acţiunilor meme a reizbucnit recent, aceasta a fost de scurtă durată, acţiunile GameStop, AMC, BlackBerry şi altor companii îmbrăţişte de traderii individuali coborând puternic ulterior. Declinul rapid al preţurilor acţiunilor meme a confirmat ceea ce Dan Egan, de la firma de consultanţă în investiţii Betterment, a anticipat: actualul raliul al acţiunilor meme va fi de scurtă durată şi mai restrâns decât ultimul, notează Quartz.

Faţă de 2021, multe lucruri sunt diferite. Cea mai mare schimbare este modul în care experienţa din 2021 face ca tot ce se întâmplă acum să pară familiar. Această familiaritate, plus unele schimbări de pe pieţe, ar trebui să permită Wall Street-ului să digere mai uşor mişcările ample ale acţiunilor, spun experţii, conform apnews.com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău