A.S.I.C.S. a donat o tablă interactivă pentru liceul ”Onisifor Ghibu” din Orhei

15 Sept. 2023, 12:22
 // Categoria: Social // Autor:  Trifan Stela
15 Sept. 2023, 12:22 // Social //  Trifan Stela

Elevii și profesorii din Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” din Orhei au primit în dar de la Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului o tablă interactivă. Donația va contribui la aplicarea metodelor moderne de predare în clasă, care le vor permite să asimileze mai rapid și mai eficient cunoștințele, precum și să-și dezvolte mai solid competențele.

”Una din prioritățile Asociației A.S.IC.S. este să ajutăm elevii din Republica Moldova să aibă condiții mai bune de studii. De această dată am adus o tablă interactivă elevilor din Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” din Orhei. Suntem bucuroși să avem elevi dornici de carte și îi vom susține pentru că ne pasă”, a declarat Victoria Kriukova, directorul Asociației A.S.I.C.S.

Liceul ”Onisifor Ghibu” este una dintre cele mai mari instituții de invățământ din Orhei, iar discipolii obțin ani la rând performanțe școlare remarcabile, participă în proiecte de voluntariat, sunt încadrați în peste 40 de proiecte internaționale și în peste 60 de parteneriate internaționale.

”Asociația A.S.I.C.S. prin această tablă interactivă și-a adus un aport considerabil în educația tinerei generației, în pregătirea educațională și în susținerea examenelor de bacalaureat. Panourile interactive au foarte multe avantaje și vom oferi fiecărui elev condiții bune de studii. Cu greu ne reușește, pentru că în liceu învață aproximativ 1200 de elevi”, a remarcat Ana Ceban, directorul L.T. ”Onisifor Ghibu” din Orhei.

Dotarea unei clase a liceului cu tehnologii performanțe a fost apreciată de către cadrele didactice, care spun că utilizarea tablei interactive permite o interacțiune dinamică între elevi și conținutul educațional.

”La mulți elevi, memoria vizuală este mai bine dezvoltată decât cea auditivă. Folosesc mereu panoul interactiv, atunci când lucrez cu elevii, pentru că sunt autorul lecțiilor la mai multe discipline în școlile naționale de pe platforma educatie.md și a jocurilor interactive. Desigur, panourile interactive mă ajută foarte mult, de aceea m-am bucurat enorm, când Asociația A.S.I.C.S. a răspuns pozitiv la solicitarea noastră”, a explicat profesoara Elena Gîscă.

”Acum acest panou interactiv o să ajute elevii, pentru că vor avea examen de bacalaureat la istorie. O să lucrăm foarte intens și nu vom avea hărți pe suport de hârtie, pentru că vom utiliza acele digitale”, a adăugat profesorul Nicolae Sîngereanu.

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului pregătește mai multe campanii de susținere a educației din Moldova.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău