Europa a devenit un paradis pentru drogurile ieftine din Siria care aduc profituri regimului Bashar al-Assad

16 Sept. 2023, 09:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2023, 09:41 // Actual //  Lupu Eduard

Europa este un centru cheie de tranzit pentru captagon (un drog ilegal ieftin, popular în Orientul Mijlociu), care îl avantajează direct pe prietenul lui Putin, Bashar al-Assad, în Siria, scrie Politico.

Potrivit unui nou raport al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) și Biroul Federal de Poliție Criminală din Germania, traficanții folosesc din ce în ce mai mult țările europene pentru a trimite tablete de Captagon din Orientul Mijlociu înapoi în Peninsula Arabă.

Captagonul este un drog de tip amfetamină puternic care dă dependență, produs și consumat în principal în Orientul Mijlociu, în special în Siria și Liban. Comerțul său ilegal este o afacere estimată la 57 de miliarde de dolari.

Producția de droguri este strâns legată de regimul Assad din Damasc, mulți oficiali sirieni și membri ai familiei Assad având legături cu acest trafic. Potrivit raportului, autoritățile germane spun că traficul de Captagon se află „sub patronajul” regimului Assad.

Drogul este un „colac de salvare financiar” pentru mașina de război a regimului sirian, potrivit guvernului britanic, care a scris la începutul acestui an că fratele dictatorului, Maher al-Assad, „comandă o unitate a armatei siriene care facilitează distribuția și producția de droguri.”

La începutul acestui an, UE s-a alăturat Statelor Unite și Regatului Unit pentru a impune sancțiuni sirienilor legate de comerțul cu drogul captagon, inclusiv membrilor familiei Assad, oficialilor armatei siriene și liderilor milițiilor legate de regim.

Hub european de tranzit

Europa nu este o „piață de consum semnificativă” pentru captagon, se arată în raport, deoarece cea mai mare parte a pieței se află în unele țări din Orientul Mijlociu și Peninsula Arabă, în special în Arabia Saudită, unde au fost trimise unele dintre cele mai mari transporturi de captagon în ultimii ani.
Dar, în ciuda lipsei unei piețe pentru aceste droguri, Europa a devenit un centru popular de tranzit.

Potrivit raportului OEDT, care a compilat date din Austria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos și România, autoritățile au confiscat numeroase loturi mari de tablete captagon în Europa din 2018, dintre care majoritatea tranzitau în țări din Peninsula Arabică.

Potrivit datelor compilate pentru raport, un total de aproximativ 127 de milioane de pastile și 1.773 de kilograme (în plus 10,6 milioane de pastile) au fost confiscate în țările europene, cea mai mare captură fiind înregistrată în Italia în 2020.

Mărfurile au fost fie expediate direct către țările de destinație, fie descărcate și reambalate în UE.

Raportul a găsit, de asemenea, dovezi ale producției de captagon în Europa, mai ales în Țările de Jos.

Autoritățile olandeze au raportat descoperirea unuia sau a două mari locații de producție pe teritoriul lor, unde tabletele Captagon sunt fabricate din pulbere de amfetamină.

„Nu se crede că producția de tablete captagon este o activitate tipică a producătorilor de medicamente sintetice din țară, ci mai degrabă un mod oportunist de a face bani”, se arată în raport.

Potrivit raportului, în comerțul cu captagon sunt implicați în principal cetățeni sirieni și libanezi – dintre care unii locuiesc în UE, iar alții care vizitează frecvent regiunea – în timp ce rețelele criminale legate de droguri din UE nu par să fie la fel de implicate.
Raportul menționat mai sus solicită un răspuns coordonat al UE pentru a aborda două probleme majore: producția de tablete Captagon în UE; și utilizarea țărilor UE ca zone de tranzit pentru pastilele produse în alte țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:43 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Dieter Schwarz este a 36-ea cea mai bogată persoană de pe planetă, dar este atât de discret în ceea ce priveşte viaţa lui personală, încât este poreclit „fantoma” în presa din Germania.

Omul de afaceri are 80 de ani şi este proprietarul grupului Schwarz, al patrulea cel mai mare retailer din lume din punctul de vedere al veniturilor.

Compania deţine brandurile Lidl şi Kaufland, iar Schwarz este CEO al ambelor.În pofida averii sale, Schwarz este atât de misterios, încât doar două fotografii cu el există în spaţiul public.

Chiar dacă şi-a construit imperiul pornind din Germania, el se află şi în spatele unuia dintre cele mari eşecuri când vine vorba despre retail în Australia.

În octombrie 2017 a cumpărat un prim teren în sudul Australiei, investind 25 de milioane de dolari. Pe parcursul anului 2018, a început să recruteze personal şi să facă planuri pentru alte locuri din Australia. În 2019 a început să construiască un centru de distribuţie în Victoria şi a cumpărat alte terenuri în ţară.

Luna trecută, planurile au fost lăsate de izbelişte, la fel şi cei 200 de angajaţi australieni.

Omul de afaceri ar fi investit 500 de milioane de dolari în Australia, dar experţii au declarat publicaţiei news.com.au, că pierderea totală generată de decizia de a opri expansiunea businessului acolo s-ar ridica la aproape un miliard de dolari.

Nu există foarte multe detalii care să motiveze această decizie, explicaţia oferită presei de către companie fiind:
„Decizia se referă la concentrarea activităţilor de business în Europa şi nu este în niciun caz o reflexie a eforturilor angajaţilor sau managementului local sau a susţinerii primite de Kaufland din partea comunităţii de business sau a guvernelor”, au spus reprezentanţii companiei germane într-o declaraţie de presă.

Schwarz a moştenit compania de la tatăl său, Josef Schwarz, care a fost partener al companiei Suedfruechte Grosshandel Lidl & Co, axată pe vânzarea de fructe en-gros, în 1930.

S-a alăturat companiei tatălui său în 1973 şi a deschis primul magazin Lidl, folosind modelul de discount al Aldi. El a preluat conducerea companiei în 1977, după moartea tatălui său, iar de atunci a transformat compania în gigantul actual.

Chiar dacă este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri, secretomania sa a devenit legendară şi a inspirat chiar şi un documentar german – Die Lidl Story, lansat în 2018.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău