Feteasca Neagră este unul dintre cele patru soiuri de struguri autohtoni din care se produc vinuri cu acelaşi nume – Fetească Neagră. Plantaţiile de viţă-de-vie din Republica Moldova, acoperite cu acest soi de struguri, se întind pe 388 de hectare, preponderent în UTA Găgăuzia.
“Este un soi autohton, aflat de multă vreme în cultură pe suprafețe însemnate în partea de Sud a Moldovei și în zona de Est a Munteniei. În zilele noastre se cultivă în toată țara, cât și în afara granițelor țării”, spune într-un interviu pentru Realitatea.md, Gheorghe Nicolaescu, doctor în viticultură, conferenţiar universitar, Departamentul Horticultură, Universitatea Tehnică din Moldova.
Feteasca Neagră mai este cunoscută în popor ca Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră sau Coada Rândunicii. Deşi strugurii sunt de un violaceu închis, din ei se produc nu doar vinuri roşii.
“Se pot obține atât rose-uri deosebite, cât și vinuri roșii ce pot fi învechite în butoaie sau baricuri din lemn de stejar de calitate și ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă. În funcție de tehnicile de vinificație, se pot obține vinuri cu arome variate și cu structură de taninuri fine, aciditate bună, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare”, susţine Gheorghe Nicolaescu.
Sursa foto: Gheorghe Nicolaescu
Amatorii de vinuri roşii trebuie să ştie că Feteasca Neagră este un soi în care predomină fructele, precum murele, prunele şi vişinele negre, iar din condimente se evidenţiază scorțișoara, vanilia, piperul și ienibaharul. La vinurile mai vechi, putem simţi mirosul de coajă prăjită de pâine și piele.
Iar gurmanzii e important să le combine corect. Pentru o Fetească Neagră de soi sau una cupajată, este cea mai indicată carnea roşie. Optaţi pentru vită sau miel la grătar sau puteţi savura un pahar de Păsărească Neagră şi dacă aveţi pe masă un gulaş de mistreţ sau piept de raţă. Să aveţi poftă bună şi în pahar vinuri din soiuri autohtone!