Scădere semnificativă a achizițiilor de gaze naturale în Moldova în prima jumătate a anului 2023

11 Oct. 2023, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Oct. 2023, 10:22 // Actual //  Lupu Eduard

În prima jumătate a anului 2023, Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a volumului achizițiilor de gaze naturale, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, volumul achizițiilor în termeni fizici a înregistrat o reducere de 41,2%, ajungând la 355,86 milioane de metri cubi.

În ciuda acestei diminuări cantitative, în termeni valorici, reducerea nu a fost atât de accentuată, situându-se la 12,7%. Astfel, volumul achizițiilor de gaze naturale în ianuarie-iunie 2023 a scăzut de la 7 miliarde 459,1 milioane de lei la 6 miliarde 511,4 milioane de lei. În același timp, prețul mediu de achiziție a gazelor în lei a înregistrat o creștere semnificativă de 48,3%, ajungând la 18297 lei pentru 1000 mc în prima jumătate a anului 2023, față de 12334 lei în aceeași perioadă a anului precedent.

Datele ANRE arată că volumul livrărilor de gaze naturale către consumatorii finali a înregistrat o scădere de 42,8% din punct de vedere fizic, ajungând la 341,74 milioane de metri cubi, în timp ce, din punct de vedere valoric, s-a înregistrat o creștere de 4,8%, atingând 8 miliarde 905,4 milioane de lei.

Consumatorii casnici au primit 170 milioane 068 mii metri cubi de gaze naturale în primul semestru al anului 2023, iar consumatorii noncasnici au primit 171 milioane 672 mii metri cubi. Întreprinderile din sectorul energetic, cele industriale și instituțiile bugetare au fost principalii consumatori, utilizând 93 milioane 233 mii, 8 milioane 190 mii și 22 milioane 458 mii metri cubi, respectiv.

Energocom, companie de stat, a asigurat importul a 90,3% din totalul volumelor de gaze naturale necesare, urmată de Transautogaz (4,5%), Rotalin Gaz Trading (1,8%), Natural Gaz DC (1,4%) și alții (2%). În privința livrărilor de gaze către consumatorii finali, Moldovagaz a deținut o cotă de 93,4%, fiind urmată de Rotalin Gaz Trading cu 1,7%, în timp ce ceilalți furnizori de gaze naturale au avut o cotă de piață totală de 4,9%.

La sfârșitul lunii iunie a anului 2023, Moldova a avut 2 titulari de licențe de transport al gazelor naturale, 20 de titulari de licențe de distribuție și 25 de titulari de licențe de furnizare a gazelor naturale, inclusiv 5 furnizori cu obligație de serviciu public. În plus, 5 companii au deținut licențe pentru vânzarea de gaze naturale comprimate destinate autovehiculelor la stațiile de alimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Mai 2024, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mai 2024, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

József Váradi, CEO-ul companiei aeriene Wizz Air, a sugerat posibilitatea oferirii de zboruri către părți ale Chinei în viitorul apropiat. Această declarație vine în contextul unei creșteri semnificative a implicării financiare a companiei în China și a primirii de avioane Airbus de la fabrica din Tianjin, China.

Într-un interviu acordat CGTN Europe, Váradi a fost întrebat despre posibilitatea ca Wizz Air să ofere zboruri către orașe precum Shanghai sau Beijing cu noile sale avioane A321 neo. Deși a recunoscut că distanța ar putea reprezenta o provocare pentru avioanele din flota actuală, el a subliniat că compania nu exclude complet această opțiune.

„Aș spune că China va deveni accesibilă, nu în totalitate, dar în părți, pentru Wizz Air”, a declarat Váradi.

El a subliniat importanța tot mai mare a Chinei pentru companie, menționând că 62 din cele 208 de avioane ale flotei Wizz Air sunt finanțate de instituții financiare chineze, iar alte 19 se vor alătura flotei în viitor.

„Avem o treime din flotă finanțată în China și din China”, a subliniat CEO-ul Wizz Air.

Această dezvăluire sugerează o expansiune semnificativă a operațiunilor companiei în viitorul apropiat, într-o piață emergentă și în continuă dezvoltare precum China.

Compania aeriană low-cost Wizz Air  și-a reluat zborurile din Republica Moldova, începând cu luna 14 decembrie 2023, prin introducerea a trei destinații din Europa. Este vorba de Roma, Milano și Londra.

Wizz Air s-a retras din Republica Moldova în martie 2023 pe fundalul riscurilor de securitate, iar baza operațională  a Wizz Air de la Chișinău a fost închisă începând din 1 decembrie 2022 pentru o perioadă nedeterminată.

Low costul Wizz Air a fost înființată în 2003 și este cunoscută pentru serviciile sale de zboruri la prețuri accesibile. Compania operează pe numeroase rute în întreaga Europă și este un jucător important pe piața zborurilor low-cost.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău