Raport devastator al OMS pentru 2024. Populația Europei, spre dispariție

12 Oct. 2023, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Oct. 2023, 15:07 // Actual //  Lupu Eduard

Raport devastator al OMS cu privire la pensionari. În 2024 vor fi mai multe persoane cu vârsta peste 65 de ani decât persoane sub 15 ani, anunță Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru a atenua impactul îmbătrânirii populaţiei, OMS solicită autorităților să ia măsuri pentru „a permite persoanelor în vârstă să îşi menţină şi să îşi îmbunătăţească sănătatea fizică şi mintală, independenţa, bunăstarea socială şi calitatea vieţii”.

Raport devastator al OMS cu privire la pensionari. În 2024 vor fi mai multe persoane cu vârsta peste 65 de ani decât persoane sub 15 ani, anunță Organizația Mondială a Sănătății

Raport devastator cu privire la pensionari. În 2024 vor fi mai multe persoane cu vârsta peste 65 de ani decât persoane sub 15 ani, anunță OMS. Schimbarea va aduce „noi provocări sociale, economice și de sănătate”. Este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătății (OMS). În acest context, se face apel la îmbunătățirea măsurilor pentru asigurarea unei bătrâneți sănătoase.

„Până în 2024, se estimează că populaţia persoanelor cu vârsta peste 65 de ani va fi mai numeroasă decât cea a persoanelor cu vârsta sub 15 ani în regiunea Europa a OMS”, a precizat organizaţia într-un comunicat.

Crește speranța de viață

În prezent, speranța de viață în Regiunea Europeană, crește mai repede decât anii precedenţi, arată raportul OMS. Până în jurul anului 2050, tendințele sugerează că numărul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste va crește cu până la 25%. Depășind în cele din urmă numărul celor sub 25 de ani.

La nivel mondial, această răsturnare de situaţie ar urma să aibă loc 60 de ani mai târziu. În jurul anului 2064, potrivit proiecţiilor institutului Our World in Data.

„Această tendinţă este sinonimă cu noi provocări sociale, economice şi sanitare”, a subliniat filiala europeană a organizaţiei sanitare care reuneşte 53 de ţări, dintre care unele situate în Asia Centrală.

Printre măsurile recomandate se evidenţiază un regim alimentar echilibrat şi o activitate fizică de cel puţin 150 de minute pe săptămână.

„Chiar şi o activitate fizică mai intensă poate reduce riscul de mortalitate din toate cauzele cu 35%”, a mai precizat OMS.

Europa are cea mai mare speranță de viață medie a femeilor și a treia cea mai mare pentru bărbați, după America de Nord și Oceania, se arată în raport.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), condusă de Mihai Daraban, a anunțat vineri sprijinul pentru inițiativa prim-ministrului Marcel Ciolacu de a relua construcția canalului navigabil Dunăre-București. Această legătură strategică între Capitală și Portul Constanța, precum și alte orașe europene de pe Dunăre, revine în actualitate, în contextul războiului din Ucraina.

Proiectul canalului București-Dunăre, început în 1986, a fost finalizat în proporție de 60% până în 1989. Nicolae Ceaușescu și-a dorit finalizarea rapidă a lucrărilor, mobilizând unități de construcție din întreaga țară, cu excepția Bucureștiului, unde forța de muncă era concentrată pe șantierul Casei Poporului.

După Revoluție, muncitorii au abandonat utilajele pe șantier și s-au întors acasă, lăsând în urmă echipamente importate recent din Cehoslovacia și URSS, multe dintre acestea fiind ulterior vândute la fier vechi. Inginerul Chiriac Avădanei, care a proiectat „Magistrala Albastră“, a exprimat frustrarea față de abandonarea canalului, subliniind că proiectul nu a fost doar un moft comunist, ci avea rădăcini istorice datând din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, primul proiect fiind realizat în 1882.

Realizarea canalului București-Dunăre ar crea o rută de transport ecologică, mult mai puțin poluantă decât transportul feroviar sau rutier. De asemenea, ar permite irigarea a 150.000 de hectare de teren. Prin acest canal, Bucureștiul ar deveni un port la Dunăre, conectat direct cu orașe precum Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt și Rotterdam.

Chiriac Avădanei estimează că finalizarea investiției ar necesita cinci ani de lucrări. CCIR susține că acest proiect ar aduce multiple avantaje economice și logistice, subliniind importanța lui strategică pentru dezvoltarea României și integrarea sa în rețelele de transport europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău