Henry Kissinger trage un semnal de alarmă. Germania a făcut o greșeală uriașă

13 Oct. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Oct. 2023, 17:45 // Actual //  bani.md

Renumitul politolog american Henry Kissinger trage un semnal de alarmă pentru autoritățile de la Berlin în urma ultimelor evenimente din Germania. Autorul celebrului tratat „Diplomația” a avertizat că Germania a primit prea mulți imigranți, subliniind riscurile asociate cu această decizie, scrie POLITICO.

Kissinger a adus în discuție numărul mare de simpatizanți care au salutat atacurile grupării Hamas din Israel pe străzile din Berlin, considerând acest fenomen ca un semn al problemelor legate de integrarea imigranților. Fostul secretar de stat american, ajuns la vârsta de 100 de ani, a argumentat că Germania a greșit atunci când a permis accesul unui număr mare de imigranți ai căror contexte culturale, religioase și conceptuale diferă semnificativ față de populația majoritară.

„Faptul că atacul grupării Hamas asupra Israelului este sărbătorit pe unele străzi din Berlin arată că Germania a primit pe teritoriul său prea mulți străini”, a declarat Kissinger, adăugând că aceasta ar putea crea un „grup de presiune” în interiorul țării.

În cadrul unui interviu cu directorul executiv al Axel Springer, Mathias Döpfner, Kissinger a subliniat că este dureros să vadă arabi sărbătorind la Berlin atacurile asupra Israelului. Acest lucru reprezintă o experiență personală pentru Kissinger, născut în capitala Germaniei și emigrat în 1938 după preluarea puterii de către NSDAP (Partidul Muncitoresc Național-Socialist German).

Politologul a avertizat că conflictul din Orientul Mijlociu este în pericol să se intensifice și să aducă și alte țări arabe sub presiunea opiniei publice. El a subliniat că gruparea Hamas își propune să mobilizeze statele arabe împotriva Israelului și să submineze negocierile de pace.

În privința răspunsului Israelului la atacurile recente, Kissinger a speculat că armata israeliană ar putea acționa împotriva Iranului dacă se descoperă implicarea acestuia în atacuri. Fostul diplomat a comparat cele două conflicte recente, cel din Ucraina și cel din Israel, văzându-le ca pe un „atac fundamental asupra sistemului internațional”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ