Suport din UE și Suedia! 150 de producători locali și-au dat întâlnire la IarmarEco – cel mai mare târg al toamnei

20 Oct. 2023, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2023, 16:01 // Actual //  bani.md

Circa 150 de antreprenori sociali și producători locali din Republica Moldova şi-au dat întâlnire la cel mai mare târg cu produse bio, denumit IarmarEco. Dulciuri, fructe uscate, miere, cereale integrale, uleiuri şi lumânări aromate, dar şi adevărate bijuterii din plastic reciclat au fost puse la dispoziţia vizitatorilor.

La eveniment au venit producători din toate raioanele Republicii Moldova, pentru a-şi promova produsele de calitate, din componente naturale, fără adaosuri și substanțe care dăunează mediului.

Cu delicii care au la bază miere, seminţe şi nuci a venit şi Eliza Dulgheru. Aceasta a venit tocmai de la Ungheni.

Am venit la acest târg cu produsele Dulce Plai şi Batonaş. Reprezentăm şi un magazin online care vinde produse locale – Trei de Bine. Le propunem cumpărătorilor batoane nutritive din miere, fără zahăr din nuci şi seminţe. Avem mierea crem cu fructe liofilizate, pastele din nuci la fel din miere. Avem în vânzare şi săpunuri naturale, lumânări din ceară, ceaiuri din ierburi, dar şi alte produse făcute în prisaca de la Ungheni”, a menţionat producătoarea.

Am venit la târg ca să le propunem consumatorilor să facă cunoştinţă cu produsele noastre. Producem seminţe de germinare, făină integrală, ulei de floarea soarelui, ș. a. Astăzi le oferim cumpărătorilor și seminţe de muştar. Aceste târguri sunt foarte importante pentru noi, deoarece ne ajută să ne promovăm, să ne mărim baza de clienţi, dar şi să ne vindem produsele la care muncim şi depunem mult suflet”, ne-a spus Alexei Micu, fondatorul „eBio”.

Valentina Buhnă ne-a povestit că acesta este al patrulea an de când participă la acest târg, iar în acest an a venit cu produse noi pentru cumpărători. Aceasta spune că deşi unora prețurile li se par exagerate, în spatele produselor este un proces lung şi complicat, care necesită multă muncă.

Am venit, ca de obicei, cu pistilul din peste 20 de fructe, crackeri din seminţe încolţite şi chipsuri mere şi citrice. Anul acesta am început să uscăm şi prunele noastre ecologice, avem şi chipsuri din căpşuni şi boia de ardei şi roşii. Ce ţine de pistil – este un proces lung. E vorba de varietate, despre coacerea merelor, de amestecare, deshidratare, tăiere, ambalare.  Referitor la proporţia de deshidratare, atunci când luăm 20 kg de ardei dulci şi îi deshidratăm, atunci ne iese 1 kg. Deşi poate părea costisitor, aceste produse sunt uscate natural şi nu conţin sare, adaosuri sau alţi aditivi alimentari”, a afirmat Valentina.

Pe lângă produsele ce pot fi consumate sau utilizate pentru corp, la IarmarEco oamenii au putut cumpăra şi produse pentru casă, precum lenjerie de pat, torbiţe din haine care au fost reutilizate sau chiar bijuterii din plastic reciclat şi prelucrat.

Venim din regiunea transnistreană, unde producem textile atât din materiale noi, cât şi din materiale reciclate. Este o metodă ecologică pe care am decis să o promovăm. În atelierul nostru muncesc femei care au avut parte de viaţă grea, femei care au rămas văduve, cu mulţi copii sau care nu pot lucra toată ziua. Coasem cearşafuri, diverse torbiţe şi lucruri pentru casă şi chiar haine pentru animăluţe”, a precizat Irina Vereşaghina, de la Fondul „Детство детям” din stânga Nistrului.

Potrivit organizatorilor, IarmaEco a ajuns în acest an la a 12-a ediţie, iar scopul evenimentului este de a promova produsele eco, reciclarea, dar și producătorii şi antreprenorii locali.

Este o diversitate foarte mare de producători care produc de la alimente până la cosmetică naturală și de la săpunuri și lumânări până la scutece reutilizabile sau chiar bijuterii. Criteriul după care noi am selectat aceşti antreprenori a fost ca produsele lor să nu dăuneze mediului, să fie cât mai eco și sănătoase şi astfel să diminuăm utilizarea plasticului”, ne-a spus Marina Cebanu, comunicator în cadrul Departamentului Antreprenoriatul Social la AO „EcoVisio”.

„Acest eveniment este organizat de către Asociaţia Obştească „EcoVisio” şi este finanţat de către de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Asociația Businessului European și a Centrul Contact. Acesta este foarte important pentru toţi producătorii şi antreprenorii locali, pentru că ei nu prea au piaţă de desfacere și în prezent îşi promovează produsele pe reţelele de socializare şi nu au îndeajuns clienţi”, susţine Ana Ciurac, coordonatoare de programe la Fundaţia Est-Europeană.

Pe lângă un bogat sortiment de produse naturale, vizitatorii au avut parte de degustări, master-class-uri, tombolă, muzică vie, dar și de diverse activități pentru copii și ateliere creative.

 

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală