Criza lovește din plin o mare putere: ”Străinii își scot banii din țară cât pot de repede”

04 Nov. 2023, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Nov. 2023, 10:44 // Actual //  bani.md

Multiplele crize din întreaga lume generate de războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina, precum și de conflictul din Israel, produc unde de șoc în multe țări de pe glob.

Acum, anunțul făcut de o mare putere economică, China, consființește problemele sale legate de scăderea drastică a investițiilor străine directe în țară, cu 34% în septembrie 2023.

Investițiile străine directe (FDI) în China scad prin măsuri multiple, adăugând presiunea asupra Beijingului și a guvernelor locale, care încearcă să contracareze o încetinire economică din acest an, potrivit Financial Times.

Calculele bazate pe datele ministerului chinez al comerțului compilate de Wind arată că FDI au scăzut cu 34%, până la 72,8 miliarde de yuani (10 miliarde de dolari) de la an la an, în luna septembrie, cea mai mare scădere de când cifrele lunare au devenit disponibile în 2014.

Slăbiciunea FDI a făcut parte dintr-un marș constant de performanțe economice dezamăgitoare, de când China a ridicat restricțiile legate de pandemie la începutul anului. În timp ce FDI au crescut cu 15% în ianuarie față de anul precedent, au înregistrat scăderi procentuale de două cifre în fiecare lună din mai și până acum.
În termeni de renminbi (moneda chineză), fluxurile de până în prezent din datele Ministerului Comerțului din China rămân cu doar 8% mai mici decât ritmul record de anul trecut.

Dar datele privind balanța de plăți a țării dezvăluie, de asemenea, o imagine deteriorată a investițiilor străine. Obligațiile de investiții directe, un indicator al capitalului străin care intră în țară, au fost de 6,7 miliarde de dolari în al doilea trimestru, pe baza unei reajustări din septembrie a cifrelor anterioare, cea mai mică din orice trimestru din 2000 și în scădere de la 21 de miliarde de dolari în primele trei luni ale anului an.

Căderile recente contrastează cu boom-ul investițiilor străine de care s-a bucurat China în timpul pandemiei, chiar dacă țara era aproape închisă față de lumea exterioară. FDI au atins un record anual de 189 de miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor Ministerului Comerțului.

Firmele străine scot profitul din China
Cele mai recente date ale Ministerului Comerțului despre investițiile străine directe sunt disponibile numai în renminbi, după ce guvernul a încetat să mai publice cifrele lunare exprimate în dolari în august. De asemenea, a încetat să mai publice cifrele șomajului în rândul tinerilor în iulie.
Brad Setser, membru senior la Consiliul pentru Relații Externe, a spus că datele sugerează că „companiile străine nu mai reinvestesc înapoi în China”. În schimb, a adăugat el, „își scot profiturile [lor] din țară cât de repede pot”.

Guvernele locale, sub presiunea unei crize imobiliare și a moștenirii suportării costurilor politicilor zero-Covid, i-au curtat pe directori străini când se întorc în China pentru prima dată în ultimii ani. Dar delegațiile de afaceri în vizită au păstrat un profil scăzut pe fundalul înrăutățirii relațiilor diplomatice cu SUA și apelurile occidentale de a „reduce riscul” lanțurilor de aprovizionare.

Regiunile chineze care au beneficiat istoric de investiții străine sunt acum forțate să caute finanțări alternative. Un producător din estul provinciei Jiangsu a declarat că companiile se bazează pe fonduri guvernamentale pentru a înlocui investitorii de peste mări.

Larry Hu, economist-șef pentru China la Macquarie, a sugerat că un factor major al scăderii FDI au fost ratele mai mari ale dobânzilor din SUA. Acest lucru a stimulat companiile americane să „recupereze” capitalul de lucru din China, a spus el. Ratele trezoreriei pe zece ani au atins săptămâna aceasta 5% pentru prima dată din 2007, în timp ce Beijingul a redus ratele de bază ale creditelor în ultimele luni.

„Randamentele din SUA continuă să crească, iar randamentele din China sunt plate”, a adăugat Hu. „Asta creează o oportunitate de arbitraj foarte mare”. Într-un raport de săptămâna aceasta, analiștii Goldman Sachs au subliniat preocupările cu privire la „fuga de capital”, notând „semnale conflictuale”. Datele Ministerului Comerțului au sugerat că scăderea fluxurilor de FDI s-a datorat în principal „ieșirii de câștiguri reinvestite”, au scris ei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 14:32 // Actual //  bani.md

Ghenadie Osoianu, unul dintre proprietarii afectați în scandalul imobiliar de la compania „Elat Neocons”, a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă de la IPN. Acesta afirmă că, printr-o schemă ilegală și fără precedent în Moldova, circa 80 de proprietari riscă să rămână fără locuințele deja cumpărate și achitate în anul 2019.

Potrivit lui Osoianu, instanțele de judecată au luat decizii privind anularea tranzacțiilor de vânzare-cumpărare ale apartamentelor fără ca proprietarii acestora să fie măcar prezenți în sala de judecată.

„Ni s-au anulat actele fără să fim măcar prezenți în instanță. Este ca pe vremea lui Stalin din anii ’30. Suntem acuzați că suntem escroci, grup criminal organizat, deși nu avem statut de bănuiți sau învinuiți într-un dosar penal. E absurd”.

Proprietarul susține că la baza acestei scheme ilegale se află anularea retroactivă a bonurilor fiscale, printr-un act intern al firmei „Elat Neocons”, aprobat de o comisie formată din trei persoane: fostul director Ruslan Gurița, contabila și avocatul companiei Alesei Tighinean.

„Vă imaginați că peste trei ani după ce ați cumpărat un frigider, vânzătorul vine și vă spune că bonul fiscal e anulat pentru că banii de fapt n-au intrat în casă. Acum, extrapolați asta la apartamente. Ei vor să ne vândă apartamentele pentru a doua oară, dar deja la alt preț”, explică revoltat Osoianu.

Acesta avertizează că această practică periculoasă ar putea duce la un haos generalizat pe piața imobiliară și afectează siguranța oricărui cumpărător din Moldova, deoarece anularea retroactivă a unui bon fiscal ar putea deveni un precedent periculos.

„Oricine s-ar putea trezi mâine fără casă, doar pentru că vânzătorul a decis că plata nu a fost făcută, chiar dacă există dovezi clare ale plății. Este un atac asupra dreptului fundamental la proprietate”.

Proprietarii afectați cer intervenția urgentă a organelor de drept, inclusiv a procuraturii și a inspectoratului fiscal, care, potrivit lor, nu ar fi trebuit niciodată să permită o astfel de ilegalitate.

O ședință de judecată urmează să aibă loc pe 14 aprilie 2025 urmează o nouă ședință de judecată care ar putea lăsa alți proprietari fără locuințele deja achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ