Afacerile negre ale lui Putin, dezvăluire explozivă: Cum ascunde dictatorul rus banii printr-o metodă diabolică

16 Nov. 2023, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Nov. 2023, 10:21 // Actual //  Lupu Eduard

După o investigație amplă realizată de Biroul jurnaliștilor de investigație și BBC Newsnight, au fost prezentate dezvăluiri explozive ale afacerilor negre care l-au avut în spate pe Vladimir Putin. Un acord secret în valoare de 40 de milioane de dolari îl leagă pe miliardarul rus Roman Abramovici de Putin și de oamenii ”portofele” ale dictatorului, Serghei Roldugin și Alexander Plekhov.

Documente secrete scurse dezvăluie o ”potecă” a banilor care face legătura cu fotbalul, violoncelele și industria farmaceutică, prin apropiații lui Putin, care au ascuns sume uriașe în companii offshore, pentru a li se pierde urma, potrivit BBC News.

oman Abramovici, fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea Londra a fost sancționat de Marea Britanie și UE, dar a negat anterior orice relație financiară cu liderul rus.

Acum, documentele scurse din Cipru dezvăluie noi dovezi care îl leagă de o afacere secretă de 40 de milioane de dolari (26 de milioane de lire sterline) în 2010. Acordul secret a transferat acțiuni de la o companie rusă de publicitate extrem de profitabilă, Video International – pentru mai puțin decât părea să valoreze – de la companii deținute în cele din urmă de un trust legat de Abramovici, către doi membri ai cercului interior al lui Putin. Ei au primit, la rândul lor, dividende de milioane de dolari.

Înregistrările confidențiale scoase la lumină de investigație dezvăluie că unul dintre bărbații implicați în afacerea secretă a fost Serghei Roldugin, un prieten apropiat al președintelui rus.

Violoncelist, Roldugin este directorul artistic al Filarmonicii din Sankt Petersburg. El îl cunoaște pe Vladimir Putin de când erau tineri în Sankt Petersburg și se spune că i-a prezentat-o lui Lyudmila Shkrebneva, cu care viitorul președinte s-a căsătorit în 1983 (acum sunt divorțați). Roldugin este nașul primei lor fiice, Maria.

Al doilea bărbat este un alt apropiat al președintelui Putin – Alexander Plekhov, un biochimist devenit om de afaceri, tot din Sankt Petersburg, care deține firma Vital Development Corporation cu sediul la Sankt Petersburg, din industria farmaceutică și medicală.

Rețeaua secretă din offshore-uri din Cipru

Roldugin și Plekhov au fost acuzați amândoi că sunt „portofele” pentru președintele Putin – deținând în secret bani și active în numele său.

Se presupune că documentele divulgate arată că Abramovici a cumpărat în 2003 un pachet de 25% din acțiunile companiei ruse de televiziune și publicitate Video International pentru 260.000 de dolari prin două companii cipriote: Grosora Holdings Ltd și Finoto Holdings Ltd. Ambele firme erau deținute de Sara Trust, la care Abramovici era cel mai important acționar.

În 2010, cele două firme și-au vândut acțiunile din companie pentru 40 de milioane de dolari către două companii cipriote: Med Media Network Ltd și Namiral Trading. Med Media Network era deținută de omul de afaceri rus Serghei Roldugin, celebrul violoncellist, iar Namiral Tradind de omul de afaceri rus Alexander Plekhov, ambii apropiați ai lui Putin.

Suma a fost calificată drept „ridicolă” de Vladimir Vilov, fost ministru adjunct al energiei al Rusiei și acum critic al lui Putin, care a spus că procentele companiei valorau „mult mai mult”.

Milov a spus că dezvăluirile adaugă dovezi „foarte semnificative” ale unei legături dintre Abramovici și Putin pe care ambii au încercat să o ascundă prin rețeaua complexă de plăți offshore.

”Ancheta Cyprus Confidential ridică „probleme grave” pentru instituțiile europene și statele membre ale UE”, a spus Fergus Shiel de la Consorțiul jurnaliștilor de investigații (ICIJ). „Ceea ce putem vedea în aceste documente este că un membru al Uniunii Europene (Cipru) este un canal pentru operațiunile financiare secrete ale Kremlinului, ale lui Vladimir Putin și ale prietenilor săi”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău