Afacerile negre ale lui Putin, dezvăluire explozivă: Cum ascunde dictatorul rus banii printr-o metodă diabolică

16 Nov. 2023, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Nov. 2023, 10:21 // Actual //  bani.md

După o investigație amplă realizată de Biroul jurnaliștilor de investigație și BBC Newsnight, au fost prezentate dezvăluiri explozive ale afacerilor negre care l-au avut în spate pe Vladimir Putin. Un acord secret în valoare de 40 de milioane de dolari îl leagă pe miliardarul rus Roman Abramovici de Putin și de oamenii ”portofele” ale dictatorului, Serghei Roldugin și Alexander Plekhov.

Documente secrete scurse dezvăluie o ”potecă” a banilor care face legătura cu fotbalul, violoncelele și industria farmaceutică, prin apropiații lui Putin, care au ascuns sume uriașe în companii offshore, pentru a li se pierde urma, potrivit BBC News.

oman Abramovici, fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea Londra a fost sancționat de Marea Britanie și UE, dar a negat anterior orice relație financiară cu liderul rus.

Acum, documentele scurse din Cipru dezvăluie noi dovezi care îl leagă de o afacere secretă de 40 de milioane de dolari (26 de milioane de lire sterline) în 2010. Acordul secret a transferat acțiuni de la o companie rusă de publicitate extrem de profitabilă, Video International – pentru mai puțin decât părea să valoreze – de la companii deținute în cele din urmă de un trust legat de Abramovici, către doi membri ai cercului interior al lui Putin. Ei au primit, la rândul lor, dividende de milioane de dolari.

Înregistrările confidențiale scoase la lumină de investigație dezvăluie că unul dintre bărbații implicați în afacerea secretă a fost Serghei Roldugin, un prieten apropiat al președintelui rus.

Violoncelist, Roldugin este directorul artistic al Filarmonicii din Sankt Petersburg. El îl cunoaște pe Vladimir Putin de când erau tineri în Sankt Petersburg și se spune că i-a prezentat-o lui Lyudmila Shkrebneva, cu care viitorul președinte s-a căsătorit în 1983 (acum sunt divorțați). Roldugin este nașul primei lor fiice, Maria.

Al doilea bărbat este un alt apropiat al președintelui Putin – Alexander Plekhov, un biochimist devenit om de afaceri, tot din Sankt Petersburg, care deține firma Vital Development Corporation cu sediul la Sankt Petersburg, din industria farmaceutică și medicală.

Rețeaua secretă din offshore-uri din Cipru

Roldugin și Plekhov au fost acuzați amândoi că sunt „portofele” pentru președintele Putin – deținând în secret bani și active în numele său.

Se presupune că documentele divulgate arată că Abramovici a cumpărat în 2003 un pachet de 25% din acțiunile companiei ruse de televiziune și publicitate Video International pentru 260.000 de dolari prin două companii cipriote: Grosora Holdings Ltd și Finoto Holdings Ltd. Ambele firme erau deținute de Sara Trust, la care Abramovici era cel mai important acționar.

În 2010, cele două firme și-au vândut acțiunile din companie pentru 40 de milioane de dolari către două companii cipriote: Med Media Network Ltd și Namiral Trading. Med Media Network era deținută de omul de afaceri rus Serghei Roldugin, celebrul violoncellist, iar Namiral Tradind de omul de afaceri rus Alexander Plekhov, ambii apropiați ai lui Putin.

Suma a fost calificată drept „ridicolă” de Vladimir Vilov, fost ministru adjunct al energiei al Rusiei și acum critic al lui Putin, care a spus că procentele companiei valorau „mult mai mult”.

Milov a spus că dezvăluirile adaugă dovezi „foarte semnificative” ale unei legături dintre Abramovici și Putin pe care ambii au încercat să o ascundă prin rețeaua complexă de plăți offshore.

”Ancheta Cyprus Confidential ridică „probleme grave” pentru instituțiile europene și statele membre ale UE”, a spus Fergus Shiel de la Consorțiul jurnaliștilor de investigații (ICIJ). „Ceea ce putem vedea în aceste documente este că un membru al Uniunii Europene (Cipru) este un canal pentru operațiunile financiare secrete ale Kremlinului, ale lui Vladimir Putin și ale prietenilor săi”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Conferință de presă susținută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, cu tema „Totalizarea programului guvernamental de compensații pentru noiembrie 2024 – martie 2025”
08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!