Așteptările pentru summit-ul Uniunii Europene care începe joi, 14 decembrie, privind începerea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina au fost spulberate, potrivit declarațiilor recente. Fostul premier și omul de afaceri, Ion Sturza, a anunțat că tentativa de a convinge premierul Ungariei, Viktor Orban, să voteze în favoarea începerii negocierilor a eșuat, iar acest subiect nu va avea un loc prominent pe agenda summit-ului.
Sturza a subliniat că, în ciuda eforturilor depuse, problema nu este legată de Moldova și Ucraina, care au îndeplinit toate condițiile impuse de Uniunea Europeană. Însă, o parte crucială a procesului se oprește la refuzul lui Orban de a susține negocierile de aderare, generând o întârziere considerabilă.
„Nu e vorba de integrare, ci doar de începerea negocierilor. Chișinăul a îndeplinit toate condițiile, iar Comisia Europeană era pregătită să demareze negocierile chiar a doua zi,” a declarat Sturza în cadrul emisiunii de la TV8 „Новая неделя с Анатолием Голя”. „Va trebui să așteptăm până în luna martie, iar acest summit se anunță a fi tensionat, cu mult sânge pe pereți,” a adăugat el, referindu-se la reacțiile anticipate ale participanților.
Diplomați au confirmat că atmosfera la summit este încărcată deoarece liderii europeni încep să conștientizeze amploarea implicațiilor deciziei lui Orban, care pare să-și asume o poziție fermă împotriva procesului de aderare. În condițiile în care s-a impus un embargo pentru integrarea în UE, există temeri că acesta ar putea avea consecințe serioase asupra relațiilor Ungariei cu blocul comunitar.
„Liderul ungar joacă tare. E ultima lovitură a acestuia de a rupe miliarde de euro de la UE fără să îndeplinească 25 de condiționalități ale Bruxellesului. Este vorba statul de drept, democratizare, drepturile minorităților. Dacă ar fost lansate negocierile, Ucraina ar fi trebuit să primească 70 de miliarde de euro, dintre care 50 miliarde sunt suport economic și 20 de miliarde suport militar”, a punctat Sturza.
Summitul Comisiei Europene va avea loc la Bruxelles, joi și vineri, 14-15 decembrie, iar el va mai avea ca fundal și cedarea de către Spania a președinției rotative a Uniunii, care va fi preluată vreme de șase luni de către Belgia.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!