Isterie la Kremlin după deschiderea negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE

15 Dec. 2023, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2023, 17:55 // Actual //  bani.md

Rusia a declarat vineri că decizia Uniunii Europene de a deschide discuțiile de aderare cu Ucraina și Moldova a fost o decizie politizată care ar putea destabiliza blocul și a lăudat Ungaria pentru că s-a opus mișcării.

„Negocierile de aderare la UE pot dura ani sau decenii. UE a avut întotdeauna criterii stricte de aderare și este evident că în acest moment nici Ucraina, nici Moldova nu îndeplinesc aceste criterii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de REUTERS.

„Este clar că aceasta este o decizie absolut politizată, dorința UE de a demonstra sprijinul pentru aceste țări. Dar astfel de noi membri ar putea destabiliza UE și, din moment ce trăim pe același continent cu UE, urmărim, desigur, îndeaproape acest lucru.”

La summitul de joi, liderii UE au convenit să deschidă discuțiile de aderare cu Ucraina, chiar dacă aceasta se află în mijlocul unui război pe care Rusia spune că îl va continua până când își va îndeplini obiectivele.

Alți lideri au ocolit obiecțiile premierului ungar Viktor Orban, determinându-l să părăsească sala în timp ce făceau pasul istoric – un punct pe care Peskov l-a subliniat cu ironie.

„Așteptarea ca cineva să iasă la cafea, astfel încât, în absența lor, să poată împinge o decizie – dacă acest lucru este adevărat, atunci aceasta este o practică unică”, a spus el.

UE a convenit în cadrul aceleiași reuniuni să acorde Georgiei – care, la fel ca Ucraina și Moldova, a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică – statutul de candidat la aderare.

Peskov a spus că și aceasta a fost o decizie politizată.

„Spre regretul nostru, adesea dorința (UE) de a demonstra această voință politică este dictată în multe feluri de dorința de a enerva și mai mult Rusia și de a antagoniza UE în raport cu Rusia”, a spus el.

Summitul nu a reușit să convină asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev din cauza opoziției Ungariei.

„Ungaria are propriile interese. Iar Ungaria, spre deosebire de multe alte țări din UE, își apără ferm interesele, ceea ce ne impresionează”, a spus Peskov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:53 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri o nouă ofensivă tarifară globală, în care a inclus 183 de state și teritorii – printre care și… Insula Heard și Insulele McDonald, situate la peste 1.700 km de Antarctica și populate exclusiv de pinguini, foci și păsări marine. Populație umană: zero. Exporturi către SUA: tot zero.

Măsura face parte dintr-o strategie autointitulată „protecționism reciproc”, prin care SUA impune tarife de până la 50% statelor și regiunilor cu care are un deficit comercial.

Insulele Heard și McDonald, teritorii izolate ce aparțin Australiei, au fost incluse pe listă fără să aibă vreo activitate economică internațională. Alături de ele, și Diego Garcia, un atol din Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, a fost vizat de un tarif „general” de 10% – deși acolo nu trăiesc civili, ci doar personal militar, în proporție covârșitoare american.

„Trump a reușit performanța să taxeze teritorii care nu exportă nimic și unde singurii rezidenți sunt foci, pinguini și soldați americani. Asta da reciprocitate!”, a comentat ironic un analist internațional pe platforma X.

În lista de ținte comerciale se regăsesc însă și parteneri economici majori:

China – tarif de 34%
Uniunea Europeană – 20%
Vietnam – 46%
Indonezia – 32%, în special pentru cafea
Marea Britanie, Mexic și Canada – 10%

Tarifele se aplică în mod uniform, fără a ține cont de relațiile economice strategice sau de efectele colaterale: Vietnamul, de exemplu, este locul unde multe companii americane, precum Nike, și-au relocat producția pentru a evita tarifele anti-China. Acum, aceste mutări devin inutile.

În cazul Indoneziei, consumatorii americani vor plăti mai mult pentru cafea, chiar dacă SUA nu exportă aproape deloc cafea în regiune. „Reciprocitatea” lui Trump riscă să lovească exact în consumatorul american, spun economiștii.

Paradoxal, țări precum Rusia, Iran, Cuba, Brunei, Somalia, Seychelles sau Tuvalu NU au fost vizate de noile măsuri. Rusia, de exemplu, a fost scutită, în ciuda unui volum comercial de 3,5 miliarde USD în 2024, în principal din comerțul cu îngrășăminte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ